Business Internaţional

Banca centrala a Ungariei: Consolidarea fiscala trebuie continuata

24.03.2008, 23:11 18

Banca Centrala a Ungariei a anuntat ca trecerea la moneda euro inca se poate face fara luarea de masuri drastice, insa trebuie actionat rapid, scrie cotidianul maghiar Budapest Business Journal.
Masurile adoptate de banca centrala pentru favorizarea cresterii economice, precum reducerea impozitelor pe salarii sau diminuarea contributiei de somaj pentru incurajarea cresterii numarului angajarilor, ar putea imbunatati sansele de reusita a consolidarii fiscale. Cu toate acestea, banca atrage atentia asupra modului in care aceste schimbari trebuie adoptate, fara ca politica monetara sa devieze de la programul de convergenta economica asumat de Ungaria o data cu aderarea la Uniunea Europeana. Potrivit studiului bancii centrale, pericolul adoptarii monedei europene a devenit mai pregnant in ultima perioada, dand exemple state ca Italia sau Portugalia, care au trecut prin situatii asemanatoare. Mentinerea unui deficit fiscal redus este cheia reusitei, se arata in studiu.
Riscurile adoptarii monedei europene ar putea fi diminuate prin continuarea politicilor de reforma a economiei maghiare, astfel incat sa se urmareasca cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si al produc-tivitatii muncii.
Consolidarea fiscala a Ungariei este in stransa legatura cu adoptarea monedei euro. Ungaria trebuie sa continue ma-surile de consolidare fiscala chiar si dupa ce deficitul atinge limita maxima impusa de UE, de 3%, pentru adoptarea euro. Depasirea acestui nivel i-ar permite Ungariei sa se utilizeze doar masurile fiscale pentru cresterea economiei, masurile monetare fiind ultima solutie. Consolidarea fiscala din Ungaria ar trebui sa continue pana ce deficitul bugetar ar atinge nivelul de 0,5%. De asemenea, studiul mai precizeaza ca actuala lege a finantelor publice, care se bucura de o foarte mare sustinere in Parlament, va ajuta la cresterea consolidarii fiscale din Ungaria.
Consolidarea fiscala nu ar putea fi insa sustenabila daca pe termen lung ar afecta cresterea economica, atrage atentia banca centrala.
Din aceasta cauza banca centrala se arata in favoarea politicilor de reducerea a taxelor si impozitelor salariale, precum si a diminuarii ajutorului de somaj, care in prezent incurajeaza neangajarea. Aceste masuri nu numai ca ar asigura cresterea economica, pe termen lung putand chiar sa contribuie la consolidarea bugetara. Provocarea careia guvernul de la Budapesta trebuie sa-i faca fata este aceea de a corela aceste masuri cu cele pe care Ungaria si le-a asumat in momentul aderarii la UE.
Cresterea Produsului Intern Brut din Ungaria a scazut in 2007 la 1,3%, dupa ce in 2006 rata de crestere a PIB era de aproximativ 4%. Scaderea a survenit introducerii sistemului de ajustari fiscale, in toamna anului 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO