Business Internaţional

Banca Centrala a Rusiei are in rezerva 92 mld. euro

14.12.2004, 00:00 19

Rusia a urcat pe locul sase in topul tarilor cu cele mai mari rezerve ale bancii centrale din lume, dupa ce stocul de aur si valuta a crescut pana la valoarea record de 121,6 miliarde de dolari (92,5 miliarde de euro), scrie Moscow Times.


Rezervele Bancii Nationale a Rusiei au inregistrat cea mai rapida crestere in acest an, majorandu-se cu 56 de procente. Numai in ultima saptamana, rezerva monetara a Rusiei a crescut cu 4,5 miliarde de dolari (3,4 miliarde de euro).


Spre deosebire de tigrii asiatici, precum China, care au acumulat rezerve in dolari foarte mari in urma comertului cu Statele Unite, Rusia a castigat din majorarea exporturilor de petrol si din cumpararea de valuta americana de catre Banca Nationala a Rusiei, in incercarea de a mentine competitivitatea rublei.


Rusia a depasit Hong Kong-ul in topul tarilor cu cele mai mari rezerve din lume si tinteste acum la pozitia a cincea ocupata de catre India. Dupa ce in urma cu sase ani a intrat in incapacitate partiala de plata, Rusia are acum cu ce sa-si plateasca intreaga datorie externa si se poate gandi sa investeasca pe pietele externe. Ministrul de finante rus Alexei Kudrin a declarat ca Rusia isi va plati intreaga datorie catre Clubul de la Paris, in valoare 35 de miliarde de euro, datorie care dateaza din era sovietica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO