Business Internaţional

Banca centrală a Rusiei: Aprecierea rublei va permite scăderea dobânzii de politică monetară

Banca centrală a Rusiei: Aprecierea rublei va permite...

Autor: Luiza Chiroiu

17.04.2015, 12:37 255

"Rubla se află într-o situaţie destul de echilibrată. În lipsa unor noi factori negativi care să aibă un impact semnificativ, creşterea rublei ne va permite să scădem dobânda cheie", a declarat Nabiullina, potrivit Bloomberg.

Rubla s-a apreciat cu 22% faţă de dolar în acest an, după ce anul trecut moneda rusă a scăzut cu 48% faţă de dolar.

De asemenea, guvernatorul băncii Rusiei a arătat că rata anuală a inflaţia ar putea să se situeze la 6,7%, în condiţiile în care creşterea preţurilor de consum se va menţine la nivelul săptămânii trecute, conform ITAR-TASS.

Rata inflaţiei s-a situat la 0,1% în săptămâna 7-13 aprilie.

Inflaţia anuală din Rusia a urcat în martie la 16,9%, ajungând la maximul ultimilor 13 ani, însă creşterea lunară a încetinit de la 2,2% la 1,2%.

Banca Rusiei a reluat anul acesta procesul de relaxare a politicii monetare, după ce în 2014 a operat şase majorări ale dobânzii cheie, de la 5,5% la 17%.

La jumătatea lunii martie, instituţia bancară centrală a coborât rata dobânzii cheie cu un punct procentual, la 14%, după o reducere de două puncte procentuale în luna anterioară, în condiţiile în care economia rusă se îndreaptă spre prima recesiune din ultimii şase ani.

Schimbarea politicii monetare din acest an a stârnit îngrijorări în rândul analiştilor în legătură cu faptul că banca centrală cedează în faţa presiunilor politice şi face compromisuri în ceea ce priveşte rata inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO