Business Internaţional

Banca americana Wachovia a cazut in mainile Citigroup

30.09.2008, 19:12 16

Pe langa Citigroup s-a mai aratat interesata de preluarea bancii si Wells Fargo & Co., scrie New York Times. Citigroup va deveni prin cumpararea bancii comerciale cea mai mare banca din SUA, cu depozite totale de circa 900 de miliarde de euro (1.300 mld. dolari).

Wachovia va vinde divizia de banking, investment banking si afacerile de wealth management catre Citigroup, dar va mai conduce doua subsidiare. Banca din Arizona va continua sa aiba in proprietate unitatea de brokeraj Evergreen Asset Management si afacerile Wachovia Securities. Divizia de brokeraj gestioneaza peste 1.300 mld. dolari, ceea ce o face sa ocupe locul trei pe piata din SUA dupa Merrill Lynch si Smith Barney, firma de brokeraj a Citigroup.
Desi cei care reglementeaza piata sunt de parere ca banca nu s-a prabusit, Wachovia va pierde cea mai importanta divizie, iar investitorii vor primi doar un dolar pe actiune. Toate depozitele bancii vor fi garantate, potrivit Federal Deposit Insurance, care a intermediat preluarea bancii. "Este prea devreme pentru noi ca sa stim cum va fi afectata Arizona, dar pentru moment suntem deschisi la afaceri ca de obicei", a declarat Aimee Worsley, purtatorul de cuvant al bancii.
Preluarea Wachovia va aduce bancii Citigroup 3.300 de subsidiare si birouri in 21 de state. Dupa achizitie, grupul va opera prin 4.300 de birouri in SUA si peste 600 de miliarde de dolari in depozite, ceea ce ii asigura o cota de piata de 9,8%. Citigroup va avea depozite totale de circa 1,3 triliarde de dolari dupa preluarea bancii comerciale.
Excluzand achizitia bancii de retail, Citigroup are 3.000 de angajati in Arizona, iar Wachovia avea 928 de angajati pe la jumatatea anului.
In urma acestei preluari, piata depozitelor bancare va fi controlata de trei mari banci, Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase, care au realizat de asemenea achizitii importante pe piata financiara.
Titlurile Wachovia s-au prabusit cu 82%, la 1,84 dolari pe actiune la inchiderea sedintei de tranzactionare, de la 10 dolari saptamana trecuta. Actiunile Citigroup au scazut de asemenea cu 12%, la 17,75 dolari pe actiune, la inchiderea sedintei de tranzactionare.
Wachovia a intrat pe piata din Arizona anul trecut prin preluarea bancii World Savings Bank, care avea aproximativ 37.000 de clienti in Arizona. Banca comerciala americana are 16 subsidiare si a avut al cincilea cel mai mare depozit din Arizona, cu o cota de piata de 4,1%, in 2007. Finalizarea operatiunii de preluare a Wachovia se va realiza pana la sfarsitul anului si a fost aprobata de directorii celor doua banci, desi aceasta achizitie este inca subiect de discutie pentru actionarii bancii si pentru cei care reglementeaza piata.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO