Business Internaţional

Banca americana Merrill Lynch este pusa la zid dupa anuntarea unor noi pierderi de 2,5 mld. $

25.10.2007, 17:21 15

Merrill Lynch, care a facut investitii masive pe piata creditelor ipotecare riscante anul trecut, va adauga inca 2,5 mld. dolari (1,76 mld. euro) pierderilor de 5 mld. dolari (3,52 mld. euro) raportate la inceputul acestei luni, scrie Bloomberg.
Pe 5 octombrie, banca anunta primele pierderi trimestriale din ultimii sase ani, cauzate de declinul creditelor ipotecare, al creditelor de refinantare si al segmentului de leveraged buyout (credite contractate de catre companii si folosite pentru preluarea altor companii).
Mai multe institutii financiare au raportat pierderi in aceasta perioada, in fruntea acestui "clasament" aflandu-se Citigroup, care a inregistrat pierderi de 7,5 mld. dolari (5,28 mld. euro), peste estimarile anterioare de 6,5 mld. dolari. De fapt, acestea sunt cele mai semnificative pierderi raportate de o banca americana, in cel de-al treilea trimestru.
Esecul Merrill Lynch de a-si atinge tintele propuse demonstreaza ca Stanley O'Neil, directorul executiv al bancii, a subestimat amploarea efectelor declinului pietei creditelor subprime, dupa ce, in iulie, numarul imprumuturilor neperformante a ajuns la un nivel record. De altfel, declinul Merrill Lynch este cel mai accentuat inregistrat de cand O'Neil se afla la conducerea bancii.
Pretul actiunilor Merrill Lynch s-a depreciat cu 1,5%, fiind cotate, pe bursa din Germania, la 66,09 dolari (46,55 euro). La deschiderea de la New York actiunile bancii aveau un minus de 3%. Mai mult, anuntul privitor la noile pierderi inregistrate de companie a impulsionat continuarea deprecierii monedei americane in raport cu yenul. Rezultatele trimestriale ale bancii americane au fost influentate, in mare parte, de "mediul operational neperformant din septembrie", dar si de faptul ca Merrill Lynch "nu a beneficiat de performantele inregistrate de ceilalti brokeri in iunie", spune Sanford Bernstein, analist la firma Sanford Berstein&Co.
La inceputul acestei luni, banca americana l-a concediat pe Osman Semerci, directorul diviziei de instrumente cu venit fix, dar si pe Dale Lattanzio, unul dintre managerii de top ai diviziei conduse de Semerci. De asemenea, Dow Kim, cel care se ocupa de supravegherea tranzactiilor cu instrumente cu venit fix, a renuntat in mai la postul din conducerea companiei, pentru a-si administra propriul fond de hedging.
Intr-un raport dat publicitatii la inceputul acestei luni, banca anunta pierderi de 4,5 mld. dolari (3,16 mld. euro), pierderi legate de creditele ipotecare, dar si de celelalte produse de creditare inovative, cunoscute drept obligatii colaterale de plata. De asemenea, banca a anuntat si pierderi de 100 mil. dolari (70,4 mld. euro), suferite de catre First Franklin Financial, companie specializata pe segmentul creditelor ipotecare, pe care Merrill Lynch a achizitionat-o anul trecut pentru 1,3 mld. euro (915 mil. euro).
Refuzul investitorilor de a finanta credite ipotecare cu grad ridicat de risc a transformat aceasta industrie intr-una neprofitabila, afectand, in ultimii doi ani, peste 100 de companii care activau in domeniu. De exemplu, actualii si fostii clienti ai First Franklin declara ca activitatea firmei este din ce in ce mai slaba.
De asemenea, Merrill Lynch a anuntat pierderi de pe urma activitatilor din segmentul de leveraged buyout, unde a continuat sa acorde credite chiar si dupa refuzul investitorilor de a le finanta. Pierderile totale din acest segment au ajuns la peste 460 mil. dolari (325 mil. euro).
Mai mult, administratorul fondului de investitii Fifth Third Asset Management, Jon Fisher, crede ca "vom asista in continuare la descoperirea unor noi schelete, din moment ce piata de creditate este din ce in ce mai lipsita de putere."

Countrywide: pierderi de 16 mld. dolari

Countrywide Financial, cel mai mare creditor ipotecar american, a anuntat ca pierderile suferite in urma declinului creditelor ipotecare riscante ar putea ajunge, pana la sfarsitul lui 2008, la 16 mld. dolari (11,27 mld. euro). Pretul actiunilor Countrywide a coborat cu 3,57%, fiind tranzactionate pe Bursa din New York la 15,12 dolari. De la inceputul anului, actiunile companiei s-au depreciat cu circa 60%. Circa 52.000 de persoane care au contractat credite ipotecare cu grad ridicat de risc prin intermediul Countrywide vor beneficia de credite de refinantare pe piata principala acordate de catre guvernul american, se arata in raportul companiei californiene. Secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, declara saptamana trecuta ca declinul pietei imobiliare reprezinta "cel mai important mare risc la care este expusa economia americana".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO