Business Internaţional

Banca americana Lehman vinde in disperare portofoliul de active imobiliare pentru a face rost de lichiditati

18.08.2008, 19:08 19

Banca de investitii Lehman Brothers poarta discutii cu potentiali cumparatori pentru vanzarea portofoliului sau de active si titluri comerciale imobiliare, a carui valoare se ridica la 40 miliarde de dolari, in incercarea de a-si consolida capitalul, titreaza Financial Times.
Persoane care au luat parte la negocieri spun ca banca de investitii aflata in impas este dispusa sa vanda activele respective unui singur cumparator sau pe parti, mai multor cumparatori. Acestea au adaugat, insa, ca Lehman si cumparatorii interesati au perceptii diferite cu privire la valoarea portofoliului.
In incercarea de a atrage cumparatori, Lehman s-a oferit sa suporte primele cinci miliarde de dolari din pierderile care s-ar putea inregistra dupa vanzare in legatura cu activele incluse in portofoliu, au mai declarat sursele citate mai sus.
In cazul in care discutiile ar esua, se crede ca Lehman ar putea lua in considerare separarea intregii divizii de proprietati comerciale si listarea acesteia, au declarat surse apropiate discutiilor.
Aceasta miscare nu va aduce probabil foarte mult capital in plus bancii de investitii, dar ar putea-o ajuta sa tempereze temerile privitoare la situatia sa financiara, temeri care au afectat-o in ultimele luni.
Din 15 mai, actiunile Lehman Brothers au inregistrat o scadere de aproximativ 63 de procente, in timp ce indicele S&P 500 al actiunilor financiare a consemnat un declin de aproximativ 20 de procente.
Lehman, care a atras capital in valoare de peste 13 mld. dolari dupa ce s-a confruntat cu operatiuni de writedown si pierderi avand legatura cu criza pietelor de credit in valoare de 8 mld. dolari, este asteptata sa ia o decizie privitoare la vanzarea portofoliului de active imobiliare pana luna viitoare, cand isi va raporta rezultatele pe trimestrul al treilea. Printre cei cu care a purtat discutii Lehman cu privire la soarta diviziei cu probleme se numara BlackRock, Blackstone, Colony Capital si J.E. Robert Companies, toate acestea dispunand de portofolii imobiliare consistente.
La sfarsitul lunii noiembrie, Lehman plasa valoarea portofoliului sau de active comerciale imobiliare la aproape 52 de miliarde de dolari, in timp ce in luna mai valoarea acestuia atingea 40 de miliarde de dolari.
Portofoliul include ipoteci si titluri bazate pe ipoteci evaluate la un nivel de 29,4 miliarde de dolari pe 31 mai. Portofoliul contine in acelasi timp active imobiliare a caror valoare se situa la 10,4 miliarde de dolari la sfarsitul lunii mai.
Capitalizarea de piata a Lehman Brothers se ridica la 12 miliarde de dolari.
Reprezentantii Lehman au refuzat sa comenteze. Surse apropiate discutiilor au declarat ca nu a fost luata inca nici o decizie finala cu privire la portofoliul de active comerciale imobiliare.
La inceputul lunii august, publicatia americana New York Post informa ca Lehman Brothers negociaza vanzarea unor active garantate prin ipoteci si alte instrumente financiare complexe in valoare totala de aproximativ 30 miliarde de dolari, conform Mediafax.
Lehman Brothers a raportat pierderi de 2,8 miliarde de dolari pe trimestrul al doilea fiscal incheiat pe 31 mai, prima pierdere inregistrata din 1994. Oficialii bancii au pus rezultatele pe seama operatiunilor de writedown avand legatura cu criza pietelor de credit.
Astfel, pe primul semestru al acestui an banca de investitii a inregistrat o pierdere neta de 2,3 miliarde de dolari, fata de profitul net de 2,4 miliarde de dolari consemnat in perioada similara a anului anterior.
Pe fondul turbulentelor, CEO-ul bancii Richard S Fuld Jr. a anuntat masuri de restructurare a managementului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO