Business Internaţional

Bailout-urile stabilite de creditorii internaţionali încalcă drepturile omului

Bailout-urile stabilite de creditorii internaţionali...

Autor: Daniela Stoican

29.01.2014, 20:11 885

Programele de austeritate convenite de statele din zona euro cu aşa-numita „Troică“ a creditorilor internaţionali, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Inter­naţional, violează Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, avertizează un expert german în legislaţie.

Andreas Fischer-Lescano, profesor de drept european şi politică la Universitatea din Bremen, a analizat legalitatea memorandumurilor de înţelegere semnate de ţările care au apelat la programele de bailout stabilite de Troică, scrie EUobserver. Studiul a fost făcut la cererea Confederaţiei Europene a Sindicatelor.

Profesorul a concluzionat că, potrivit Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, text de lege devenit obligatoriu pentru statele membre în 2009, o serie de măsuri de austeritate prevăzute în memorandumurile de înţelegere pot fi contestate în instanţă.

„Există anumite limite în ceea ce priveşte conţinutul unui memorandum de înţelegere. Şi  pentru un contract bancar există limite în ceea ce este scris acolo, tribunalele şi legile stabilesc întotdeauna aceste limite. La fel ar trebui să se întâmple şi cu acordurile internaţionale, nici memorandumul de înţelegere al Troicăi nu este deasupra legii“, a explicat Lescano.

Analiza expertului arată că memorandumurile „au limitat mult autonomia angajatorilor şi a sindicatelor de a negocia salariile“. „În Irlanda salariile a trebuit să fie reduse cu un euro pentru o oră de lucru. Şi nici măcar nu există o raţiune pentru această măsură de austeritate. Pentru că atunci când nu funcţionează autonomia, statul trebuie să com­penseze lipsa venitului, cum este cazul în Germania.“

Stabilitatea financiară a fost pusă mai presus de orice

Şi reformele din educaţie şi sănătate impuse de memorandumuri pot fi puse sub semnul întrebării deoarece se concentrează prea mult pe reducerea bugetelor, a mai spus el.

„E adevărat că asemenea măsuri sunt luate uneori la nivel naţional, dar în cazul de faţă aspectul periculos privind Troica este combinarea acestor măsuri de austeritate, iar aceasta are consecinţe serioase, mai ales pentru categoriile vulnerabile.“

Expertul notează că „stabilitatea financiară“ a fost pusă mai presus de orice, însă „această stabilitate nu poate fi obţinută în absenţa stabilităţii sociale“.

„UE ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru aceste măsuri. Ei spun mereu că responsa­bilitatea pentru adoptarea şi aplicarea lor revine statelor membre. Dar dacă statele nu erau de acord cu condiţiile, nu s-ar fi acordat împrumuturile.“

Şi Consiliul Europei a observat încălcări ale drepturilor omului

Comisia pentru drepturi sociale a Consiliului Europei notează în raportul său anual că politicile publice implementate începând cu 2009 nu au reuşit să împiedice extinderea sărăciei în Europa.

Comisia a identificat aproximativ 180 de încălcări ale prevederilor Cartei Sociale Europene cu privire la accesul la asigurări de sănătate şi sociale în 38 de ţări europene.

În ţările care au primit împrumuturi de urgenţă de tip „bailout“ comisia a descoperit mai multe încălcări, care vizează în special salariile şi asigurările sociale.

Raportul arată că Irlanda a încălcat carta socială neasigurând un nivel minim de asigurări în caz de boală, şomaj, accidente la locul de muncă sau ajutoare de invaliditate.

În Grecia şi Cipru nivelul ajutoarelor de şomaj, de boală, de maternitate precum şi al pensiilor este considerat „neadecvat“, iar sistemul de asigurări sociale este restrictiv.

Cât despre Spania, această ţară plăteşte prea puţin pentru concediul medical al angajaţilor şi restricţionează accesul altor europeni la asigurările sociale pe teritoriul  ei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO