Caută doar în titlu
Business Internaţional

Bailout-ul Greciei a avut defecte majore

Creditorii din zona euro care au proiectat şi supravegheat programele de salvare a Greciei au acordat „atenţie insuficientă“ nevoilor sociale greceşti, au avut strategii inadecvate şi au urmărit o ajustare fiscală dăunătoare în planurile de bailout convenite cu Atena, este concluzia unei evaluări independente. Raportul a fost realizat sub conducerea fostului comisar UE Joaquin Almunia.

Socialistul spaniol a fost însărcinat de miniştrii finanţelor din zona euro în februarie 2019 să efectueze această evaluare. Miniştrii sunt, de asemenea, guvernatorii Mecanismului European de Stabilitate, fondul de salvare a zona euro. Almunia a declarat că sprijinul oferit Greciei a ajutat la păstrarea ţării în zona euro, la menţinerea integrităţii uniunii monetare şi la sprijinirea stabilizării şi creşterii economiei elene. „În acelaşi timp, Grecia şi cetăţenii săi au suferit consecinţele a opt ani de ajustare economică foarte grea“, a adăugat Almunia. Raportul a sporit „îngrijorările“ legate de crearea de programe de salvare proiectate astfel încât să aibă în vedere priorităţile sociale, guvernanţa şi transparenţa, a spus fostul oficial.

Ajutorul de 204 miliarde de euro acordat Greciei din 2010 de către partenerii săi din zona euro, prin intermediul ESM şi a predecesorului său, FSEF, a ajutat la prevenirea spargerii zonei euro prin Grexit şi la consilidarea stabilităţii financiare a ţării. Însă aceste obiective primare au fost îndeplinite „cu un cost financiar şi social considerabil“, a concluzionat raportul.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.