Business Internaţional

"Băiatul deştept" care a scumpit medicamentul pentru bolnavii de SIDA tocmai a cheltuit 2 mil. dolari pe cel mai scump album de muzică vândut vreodată, produs în un singur exemplar

"Băiatul deştept" care a scumpit medicamentul pentru...

Autor: Bianca Dorobanţu

13.12.2015, 00:00 3936

Martin Shkreli este directorul executiv al Turing Pharmaceuticals, parte a unui fond de investiţii, companie care a scumpit Daraprim, medicamentul împotriva SIDA de la 13.50 de dolari la 750. Acest lucru nu l-a împiedicat să cheltuie 2 mil. de dolari pe albumul-unicat al unei trupe de rap americane, scrie Bloomberg.

Medicamentul Daraprim a fost achiziţionat în luna august de către Turing Pharmaceuticals, el existând pe piaţă deja de 62 de ani. Acum ceva vreme, aceeaşi tabletă costa doar 1 dolar. "Nu este vorba despre o companie lacomă care încearcă să jefuiască pacienţii. Este pur şi simplu o decizie care ne menţine în afaceri", a spus Martin Shkreli la momentul respectiv despre majorarea preţului.

Din cauza acestei controverse, Shkreli s-a temut că afacerea cu albumul nu va ma fi finalizată, însă nu a fost aşa şi el a plătit 2 mil. de dolari pentru a intra în posesia albumului trupei Wu-Tang Clan.

“Once Upon a Time in Shaolin” este albumul trupei rap americane Wu-Tang Clan şi a fost lansat cu scopul de a-l vinde unei singure persoane, la un preţ cât mai ridicat, prin licitaţie.

„Vrem să facem o capodoperă aşa cum nimeni nu a mai făcut până acum în istoria muzicii!”, a spus Robert Diggs, liderul trupei, înainte de a lasa albumul, care ulterior a fost încărcat pe o platformă online de licitaţii. Ambalat într-un cufăr sculptat manual şi însoţit de o carte cu 174 de pagini pe care sunt scrise versurile celor 31 de melodii, albumul a fost ascultat în întregime doar de două persoane.

Printre doritorii de a-l cumpăra s-au aflat milionari, firme, investitori privaţi şi colecţionari,iar membrii trupei au declarat la început că au primit o ofertă de 5 mil. de dolari de la regizorul Quentin Tarantino. Firma care a organizat licitaţia a oferit anumitor ofertanţi oportunitatea de a asculta albumul într-o sesiune privată de 13 minute a unor fragmente din album.

Shkreli spune că îşi doreşte să mai achiziţioneze astfel de albume-unicat şi de la alţi artişti şi adaugă că încă nu l-a ascultat, păstrându-l pentru momentele în care va avea o stare “mai puţin bună”.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO