Business Internaţional

Azerbaidjanul transferă bani din fondul suveran către banca centrală pentru a-şi susţine moneda

Azerbaidjanul transferă bani din fondul suveran către...

Autor: Catalina Apostoiu

12.01.2017, 00:00 344
Azerbaidjanul va transfera active de până la 7,5 miliarde de manat (4 miliarde de dolari) din fondul său suveran către banca centrală în acest an, oferindu-i acesteia „muniţie“ pentru a susţine moneda locală în cadrul celor mai recente eforturi de a depăşi criza monetară, relatează Bloomberg. Autorităţile vor folosi banii pentru „asigurarea stabilităţii macroeconomice“ în 2017, potrivit unui decret semnat de preşedintele Ilham Aliyev. Potrivit planului, activele fondului petrolier de stat cunoscut sub denumirea de Sofaz vor scădea pentru al doilea an consecutiv, după ce s-au redus cu 4% în 2016. Revenirea pe creştere a preţurilor petrolului nu a ajutat prea mult Azerbaidjanul, al treilea mare producător de ţiţei din fosta Uniune Sovietică, ţara confruntându-se cu vânzări masive ale monedei sale anul trecut după ce a suferit deja două devalorizări în 2015. 

Încurajaţi de decizia de a întări măsurile de apărare ale băncii centrale, mai multe bănci din capitala Baku a ţării şi-au reluat vânzările de dolari pentru prima dată în cel puţin două luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO