Business Internaţional

Azerbaidjanul anunţă capturarea celui de-al doilea oraş ca mărime din Karabah, Armenia neagă

Azerbaidjanul anunţă capturarea celui de-al doilea...

Autor: Dorin Oancea

08.11.2020, 13:54 104

Azerii au sărbătorit pe străzile din Baku după ce preşedintele Ilham Aliyev a anunţat duminică că forţele ţării sale au capturat Shusha, al doilea oraş ca mărime din enclava Nagorno-Karabakh, anunţă Reuters. Oficialii armeni au negat că oraşul ar fi fost capturat.

Shusha, pe care armenii îl numesc Shushi, are o importanţă culturală şi strategică pentru ambele părţi şi este situat la 15 km sud de cel mai mare oraş al enclavei.

Cel puţin 1.000 de oameni au murit în cele aproape şase săptămâni de lupte din jurul Nagorno-Karabakh, o enclavă muntoasă recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar populată şi controlată de etnici armeni.

„(Această zi) va deveni o zi grozavă în istoria Azerbaidjanului”, a spus Aliyev, anunţând că trupele din Baku au luat Shusha / Shushi.

La Baku, azerii s-au adunat în număr mare pentru a sărbători, fluturând steaguri şi scandând lozinci, în timp ce şoferii claxonau.

Oficialii din regiunea Nagorno-Karabakh şi din Ministerul Apărării din Armenia au respins anunţul lui Aliyev.

„Shushi rămâne un vis inaccesibil pentru Azerbaidjan. În ciuda distrugerilor grele, cetatea rezistă loviturilor inamicului ”, a declarat Serviciul de Urgenţă din Nagorno-Karabakh.

Ministerul Apărării din Armenia a declarat că luptele grele pentru respectiva zonă continuă, în timp ce Armata de Apărare din Nagorno-Karabakh a declarat că a respins mai multe încercări ale părţii azere de a intra în oraş.

Împulsionat de sprijinul turc, Azerbaidjanul are avantaj în cele mai sângeroase lupte din ultimii 25 de ani din Caucazul de Sud. În puţin peste o lună a preluat o mare parte din terenul din Nagorno-Karabakh, pe care l-a pierdut într-un război anterior în anii '90.

Oraşul ar putea servi drept post cheie pentru un atac azer asupra celui mai mare oraş al enclavei, Stepanakert. Ambele oraşe au fost intens bombardate în ultimele zile. Ministerul Apărării din Azerbaidjan a afirmat că acuzaţiile potrivit cărora ar fi bombardat zone civile ar fi „dezinformare”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO