Business Internaţional

Azerbaidjan vrea să se extindă pe piaţa gazelor naturale din Balcani pornind din Grecia

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Marius Oncu

18.09.2013, 20:08 14

Producătorul de petrol şi gaze SOCAR din Azerbaidjan intenţionează să construiască reţele de gaze naturale în mai multe ţări din Balcani, prioritate având Albania, Muntenegru şi Serbia, după ce compania a ajuns la un acord cu Grecia pentru preluarea distri­bui­torului elen DESFA, potrivit Kathimerini.

SOCAR acordă prioritate celor trei ţări, întrucât Alba­nia şi Muntengru nu au reţele de distribuţie de gaze naturale, în timp ce Serbia se con­fruntă cu un de­ficit semnificativ.

Com­pania de petrol şi gaze SOCAR este controlată de statul azer.

La baza planului se află acordul semnat cu statul elen pentru preluarea a 66% din operatorul reţelei de gaze naturale DESFA. Transferul partici­paţiei va fi finalizat în următoarele luni.

Proiectul balcanic al SOCAR ar trebui să beneficieze şi de pe urma sinergiilor create cu implementarea gazo­ductului Trans Adriatic Pipeline (TAP), care va transporta gaze azere către Grecia şi Italia. SOCAR a intrat recent în consorţiul care construieşte TAP cu o participaţie de 20%.

Oficialii SOCAR au prezentat deja guver­nului elen proiec­tul, urmând ca acesta să fie definitivat la sosirea şefilor companiei la Atena în octombrie.

Compania azeră consi­de­ră Grecia, în special DESFA, ca fiind o rampă de lansare pentru extinderea pe piaţa europeană a gazelor naturale şi pentru utilizarea la capacitate maximă a gazoductului TAP, alimentat din exploatarea Şah Deniz din Azerbaidjan.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO