Business Internaţional

Avocatii si contabilii calculeaza cat au castigat

05.10.2005, 18:47 13

Salariile avocatilor si contabililor din zonele urbane ale Marii Britanii au inregistrat cresteri semnificative ale profiturilor pe parcursul anului trecut.

Acest lucru a reflectat boomul din sectorul de consultanta juridica si contabila, care a caracterizat sectorul urban, relateaza The Guardian.

Ernst & Young, una dintre cele mai mari firme de contabilitate, a anuntat, ieri, o crestere cu 15% a profitului, in anul ce a trecut, pana la 945 de milioane de lire sterline (1,390 de miliarde de euro). Profitul mediu al partenerilor din cadrul firmei a crescut, asadar, cu 14%, pana la 561.000 de lire sterline (824.640 de euro).

Cresterea companiei E&Y, care are in jur de 400 de parteneri, vine la numai doua saptamani dupa ce PricewaterhouseCoopers, cea mai mare firma de contabilitate, a declarat ca profitul sau a crescut, anul trecut, de la 200 mil. lire sterline (294 mil. euro) la 1,8 mld. lire sterline (2,65 mld. euro). Profitul mediu obtinut de partenerii firmei a fost de 620.000 de lire sterline (911.350 de euro), in crestere cu 17% fata de anul precedent. PwC are, in prezent, circa 800 de parteneri.

Si firmele de avocatura au inregistrat cresteri considerabile ale profitului mediu al partenerilor. In majoritatea cazurilor, cresterile anuntate de acestea din urma sunt superioare chiar si celor mai bune rezultate inregistrate de firmele de contabilitate. Partenerii din cadrul companiei de avocatura Slaughter & May au primit, in medie, mai bine de 1 mil. lire sterline (1,470 mil. euro) fiecare.

Insa, si alte firme mai mici s-au ala-turat trendului ascendent inregistrat de acest sector de activitate, conform suplimentului publicat de revista Lawyer, cu topul primelor 50 de firme de avocatura, ai caror parteneri obtin un profit mai mare de 300.000 de lire sterline (441.000 de euro).

Partenerii de la Linklaters, spre exemplu, au obtinut si ei 843.000 de lire sterline (1,240 mil. euro) fiecare, cei de la Freshfields 700.000 de lire sterline (1 mil. euro) fiecare, iar cei de la Clifford Chance 561.000 de lire sterline (824.650 de euro).

Catrin Griffiths, editorul revistei, spune ca avocatii din mediile urbane au avut foarte mult de castigat de pe urma fuziunilor, din ce in ce mai numeroase, dintre companii si a achizitiilor.

Acestea din urma au implicat o crestere a cererii pentru serviciile de consultanta juridica, in ciuda cresterii comisioanelor avocatilor.

Presedintele E&Y, care a castigat, anul trecut, 1,5 mil. lire sterline (2,2 mil. euro), a declarat ca persoanele care solicita serviciile firmei sale de avocatura sunt dispuse sa plateasca mai mult pentru calitatea superioara a sfaturilor oferite.

Serviciile contabililor au inregistrat o cerere foarte ridicata, in ultimii doi ani, datorita modificarii normelor contabile ale Statelor Unite, survenite dupa scandalul Enron, si a introducerii noilor norme contabile internationale.

Cu toate acestea, presedintele Ernst & Young se asteapta ca investitiile din domeniul bancar sa fie, in continuare, superioare celor din sectorul juridic sau contabil.

"Salariile contabililor nu sunt nici pe departe la fel de mari precum sumele pe care bancile sunt dispuse sa le ofere angajatilor lor", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO