Business Internaţional

Avionul lui Abramovici, mai tare decat al lui Bush

25.05.2004, 00:00 77

Se pare ca pentru miliardarul rus Roman Abramovici, ce s-a lansat intr-o serie de achizitii de ordinul milioanelor de dolari anul trecut odata cu achizitionarea clubului de fotbal Chelsea, nu exista limite, relateaza The Moscow Times.
Una dintre recentele sale achizitii este un aparat de zbor Boeing 767-300ER, nou, ce, echipat cu un sistem antiracheta, nu poate fi asemuit decat cu Air Force One al presedintelui american, conform unor surse familiare cu tranzactia.
Aparatul de zbor, ce a fost achizitionat anul trecut in schimbul unei sume ce nu a fost dezvaluita de la firma de leasing Ansett Worldwide, se afla in prezent pe terenul firmei Jet Aviation, o firma de servicii in sectorul aviatiei destinate oamenilor de afaceri, cu sediul in Elvetia, declara sursele mai-sus mentionate. Aparatul a fost deja vopsit in asa fel incat sa arate ca aparatul Boeing Business Jet 737 pe care Abramovic il detinea deja.
Un aparat Boeing 767 nou costa in jur de 100 milioane de dolari, insa analistii au declarat ca le este practic imposibil sa estimeze pretul noului aparat achizitionat de Abramovic pentru ca nu cunosc costul dotarilor acestuia.
"Aparatul dispune de toate echipamentele necesare, avand un echipament de comunicatii modelat dupa cel al Air Force One, sistem ce nu poate fi interceptat", a declarat o sursa din Rusia familiara cu tranzactia.
Presedintele George W. Bush dispune de doua aparate speciale Boeing 747-200, echipate cu sistem antiracheta. Interiorul ultimului aparat de zbor achizitionat de presedintele rus Vladimir Putin este un secret bine pastrat. Presedintele rus mai dispune de doua aparate de zbor prezidentiale mostenite de la Boris Eltan, un Iliusin 62 si Il-96.
Despre aparatul Boeing 747 detinut de Regele Fahd al Arabiei Saudite se spune ca are in interior o fantana decorativa.
Totusi, noul aparat cumparat de Abramovici, ce detine mai modesta pozitie de guvernator al provinciei ruse Chukotka, va rivaliza cu siguranta cu cele detinute de multi sefi de stat. Firma ce se ocupa cu designul interior al aparatului lui Abramovic, Jet Aviation, a refuzat sa comenteze in acest sens.
"Pe langa acest aparat, Air Force One va parea ieftin," a declarat un specialist din cadrul industriei aeriene.
In cadrul industriei se dezbate posibilitatea echiparii avioanelor comerciale cu astfel de sisteme antiracheta.
Echipat cu doua motoare, un aparat Boeing 767-300ER are aproximativ 360 de locuri si o raza de 10.550 km. Compania Aeroflot, in cadrul careia Abramovic a detinut un pachet de 26% pana in primavara anului trecut, opereaza noua astfel de aparate.
Nu toate aeroporturile pot primi un astfel de aparat, insa acesta ar decola si ateriza fara probleme de pe aeroportul capitalei Anadyr a Chukotka, a declarat directorul general al aeroportului acestui oras, Gennadi Baiborodov.
Noul aparat de zbor este in ton cu achizitiile efectuate de Abramovic, un Rolls-Royce de lux, cel mai mare iaht din Mediterana si proprietati de lux in intreaga lume.
Se crede ca Abramovic mai dispune de un elicopter Eurocopter EC 155, iar sotia sa a fost zarita intr-un aparat Bombardier Global Express LX-VIP.
Noul aparat recent achizitionat de Abramovic trebuia sa fie initial livrat companiei Hawaiian Airlines, insa acesta a ajuns in cele din urma in posesia altei companiei, conform unei companii britanice de consultanta familiara cu situatia.
Se pare ca temerile legate de posibile atacuri teroriste ii determina si pe alti miliardari sa-si instaleze sisteme antiracheta. Unul dintre acestia este si primarul New York-ului, Michael Bloomberg. Acesta dispune de 3 aparate de zbor Falcon, fiecare in valoare de 35 milioane de dolari, conform CBS.
Recent, Bloomberg Financial Corporation, compania ce l-a transformat pe primar in miliardar, a decis sa doteze doua dintre avioanele sale, utilizate de primar, cu sisteme pasive antiracheta. Pretul? 2.250.000 dolari fiecare.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO