Business Internaţional

Avertismentul celei mai mari bănci americane, JPMorgan: Băncile centrale riscă să declanşeze următoarea criză financiară. „Astfel de ieşiri ar putea duce la scăderi ale activelor şi probleme de lichiditate şi ar putea provoca o criză financiară“

Avertismentul celei mai mari bănci americane, JPMorgan:...

Autor: Catalina Apostoiu

04.10.2017, 22:00 2723
Acţiunile băncilor centrale de reducere a bilanţurilor proprii riscă să declanşeze o nouă criză financiară, avertizează Marko Kolanovic, strateg al celei mai mari bănci americane, JPMorgan, scrie Financial Times.

Băncile centrale sunt aşteptate să înceapă anul viitor procesul de restrângere a bilanţurilor, ajunse la aproximativ 15.000 miliarde de dolari. Activele financiare au fost achiziţionate în decursul a peste un deceniu, timp în care băncile centrale au susţinut cu banii astfel injectaţi pe pieţe revenirea economică.

„Astfel de ieşiri (sau lipsă de intrări noi) ar putea duce la scăderi ale activelor şi probleme de lichiditate şi ar putea provoca o criză financiară“, a declarat Kolanovic, care a mai emis avertismente similare în trecut.

„Momentul declanşării unei astfel de crize va fi în mare măsură determinat de ritmul procesului de normalizare lansat de către băncile centrale, cât şi de alte diverse evenimente, astfel încât acesta nu poate fi prevăzut cu acurateţe“.

În vară, strategul de la JPMorgan a lansat avertismente similare, atenţionând că pieţele ar trebui să se pregătească pentru un episod de „turbulenţe“ (episod care nu s-a materializat încă).

Un şoc indus de politicile monetare ar putea fi acutizat de o reorientare dramatică dinspre investiţiile active către cele pasive, a mai declarat Kolanovic.

Şi pentru analiştii Deutsche Bank retragerea stimulentelor extraordinare lansate în ultimii ani de către băncile centrale constituie unul dintre factorii care ar putea declanşa următoarea criză financiară.

Strategii celei mai mari bănci germane avertizau recent că „ne aflăm într-un moment unic în ceea ce priveşte relaţia dintre datorii, dobânzi şi bilanţurile băncilor centrale“, potrivit Marketwatch.

Din această perspectivă, restrângerea stimulentelor este „o călătorie în necunoscut, iar istoria sugerează că vor exista consecinţe considerabile ale acestei acţiuni în special având în vedere nivelul ridicat al preţurilor multor active la nivel mondial“, potrivit strategilor Deutsche Bank.

Un alt avertisment recent al JPMorgan a privit moneda virtuală bitcoin, despre care şeful băncii, Jamie Dimon, a declarat că este o „înşelătorie“ care va sfârşi mai rău decât criza lalelelor. Moneda este potrivită doar pentru a fi utilizată de către dealerii de droguri, criminali şi cei care trăiesc în Coreea de Nord, a mai spus şeful JPMorgan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO