Business Internaţional

Avertismentul analiştilor: Acţiunile gigantului Air France-KLM s-ar putea prăbuşi până la 1 euro

Avertismentul analiştilor: Acţiunile gigantului Air...

Autor: Alex Ciutacu

16.02.2021, 12:49 611

Gigantul Air France-KLM este cea mai vulnerabilă companie aeriană cu istorie din Europa, iar prelungirea perioadei cu trafic aerian aproape de zero ar putea prăbuşi acţiunile companiei până la preţul de 1 euro per acţiune, conform analiştilor de la Bernstein, citaţi de Bloomberg.

Marţi, la 12.50 (ora României), acţiunile Air France-KLM se tranzacţionau la 4,98 euro per acţiune. 

Operatorul are nevoie să fie salvat din nou cu un ajutor guvernamental de ordinul miliardelor de euro şi „nu are suficientă lichiditate pentru a continua în 2022”, notează echipa de analişti printre care se numără şi Daniel Roeska.

„Dimensiunea lipsurilor din bilanţul Air France-KLM este foarte mare, iar capacitatea de a se îndatora este foarte mică, ceea ce înseamnă că o diluţie semnificativă este extrem de probabilă”.

Guvernele din Franţa şi din Olanda sunt în discuţii deja de câteva luni pentru un nou pachet de sprijin care vizează gigantul aerian – în care cele două guverne deţin o participaţie combinată de 28%.

Bruno Le Maire, ministrul Finanţelor din Franţa, a anunţat săptămâna aceastsa că derulează discuţii „intense” şi cu Comisia Europeană, care le cere guvernelor să găsească o soluţie mai bună decât un nou ajutor de stat.

Gigantul Air France-KLM se confrunta cu probleme încă dinainte de venirea şocului Covid-19, care a lovit puternic industria. Anul trecut, operatorul a primit împrumuturi de stat şi garanţii de 10,4 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO