Business Internaţional

Avertismentele Japoniei, tărâmul dobânzilor negative, pentru restul lumii: vor fi ieşiri de capital, înghesuială pe active, investiţii riscante, dezechilibre financiare

Avertismentele Japoniei, tărâmul dobânzilor negative,...

Autor: Catalina Apostoiu

30.07.2019, 00:04 1448

Pe măsură ce lumea se adânceşte într-o eră de dobânzi permanent scăzute şi obligaţiuni cu randamente negative, experienţa Japoniei oferă investitorilor lecţii nepreţuite, scrie Bloomberg.

Au trecut două decenii de când această ţară a adoptat dobânzile zero şi peste şase ani de la lansarea de stimulente record de către şeful băncii centrale Haruhiko Kuroda. Managerii de active care au fost martori la toate aceste acţiuni oferă imagini unice asupra strategiilor cu ajutorul cărora se poate supravieţui unui astfel de regim.

Ce este clar este că dobânzile ultra-scăzute pot declanşa ieşiri masive de capital către alte pieţe. Dar şi mai elocvente sunt extremele la care au ajuns investitorii japonezi în cursa pentru randamente. Aceştia au investit puternic în acţiuni şi imobiliare, au acumulat obligaţiuni de la periferia Europei la pieţe emergente, cât şi titluri dubioase.

Pe măsură ce lupta pentru randamente devine mai disperată cu fiecare an ce trece, chiar şi cei mai conservatori dintre investitori au gustat din active mai riscante. Există de asemenea un risc mai mare de oscilaţii monetare sau ca politicile monetare să genereze o volatilitate bruscă a preţurilor şi fluxurilor monetare. În timp ce cea mai mare bancă regională a Japoniei, Shizuoka Bank, face profituri frumoase de pe urma acumulării de obligaţiuni străine, multe dintre rivalele sale au probleme din cauza combinaţiei de dobânzi super-scăzute, baze de clienţi în diminuare şi investiţii în domenii dincolo de experienţa lor.

Indicele dezechilibrelor financiare calculat de Banca Japoniei a atins cel mai ridicat nivel de la era bulelor, iar plângerile venite din partea investitorilor şi traderilor cu privire la politica sa continuă să se înmulţească.

O altă provocare este legată de faptul că prea mulţi investitori se înghesuie pe aceleaşi categorii de active pentru noi oportunităţi. Potrivit unui manager de active, parte a soluţiei ar fi identificarea unor investiţii de nişă.

Experienţele investitorilor japonezi sunt cu atât mai instructive cu cât marile bănci centrale ale lumii sunt din nou pe punctul de a reduce dobânzile în încercarea de a susţine procesul de redresare economică.

Banca centrală americană (Fed) va reduce probabil în această săptămână dobânzile pentru prima dată de la criza financiară. Reducerea, deşi aşteptată a nu fi una de amploare, va pune capăt unei ere de majorări graduale de dobânzi menite să readucă economia la o stare mai ìnormalăî în urma Marii Crize, potrivit The New York Times.

Banca Centrală Europeană este la rândul său aşteptată să reducă dobânzile, în septembrie, în încercarea de a revitaliza economia europeană. Pieţele financiare văd de asemenea şanse în creştere ca şi banca centrală elveţiană să-şi reducă dobânzile profund negative după mişcarea BCE, potrivit Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO