Business Internaţional

Avertismente sumbre: Europa şi SUA sunt încă ameninţate de un posibil val de falimente

Avertismente sumbre: Europa şi SUA sunt încă...

Autor: Catalina Apostoiu

10.11.2020, 22:26 869

În Europa, Banca Centrală Europeană avertizează că un număr semnificativ de companii riscă să se prăbuşească în pofida subvenţiilor lansate pe fondul pandemiei. În SUA, banca centrală americană lansează un avertisment similar, arătând că America s-ar putea afla în faţa unui val de defaulturi legate de datorii şi „scăderi semnificative“ ale preţurilor activelor din cauza pandemiei şi recesiunii.

În Europa, Spania se confruntă cu cea mai gravă situaţie, cu 14% dintre angajaţii firmelor nonfinanciare ameninţaţi, scrie Financial Times.

Unu din şapte muncitori spanioli lucrează în companii care riscă să se prăbuşească, relevă un nou studiu al BCE, exclu­zându-i pe cei care lucrează pentru companii financiare. Este cea mai ridicată rată din rândul tuturor marilor economii ale zonei euro şi vine în pofida schemei de şomaj tehnic apli­ca­te de Spania. Rata este de aproximativ 8% în Germania şi Fran­ţa şi de 10% în Italia, şi acolo în pofida programelor de sus­ţinere.

„Potenţialele costuri economice ridicate ale unei creşteri puternice a numărului de falimente de companii ca urmare a şocului COVID-19 justifică amplele scheme de susţinre implementate de toate guvernele europene“, se arată în studiul BCE. „Totuşi, dacă schemele respective sunt retrase înainte ca veniturile firmelor să-şi revină, am putea asista la efecte dramatice“.

„Dacă actuala criză va lăsa cicatrici pe termen lung va depinde, printre altele, de numărul şi natura companiilor care intră în default ca urmare a presiunilor pe lichiditate provocate de restricţii“, se arată în raportul băncii.

În mare parte a Europei, numărul insolvenţelor de companii nu a crescut încă semnificativ şi chiar a scăzut în unele ţări, ca Germania.

Statele Unite au probabil în continuare în faţă un posibil val de defaulturi şi „scăderi semnificative“ de preţuri de active din cauza pandemiei şi recesiunii, avertizează la rândul său Fed-ul.

„În condiţiile în care multe gospodării întâmpină dificultăţi, defaulturile legate de credite ar putea creşte, ducând la pierderi considerabile“ pentru bănci, se arată în ultimul raport privind stabilitatea financiară al Fed.

Fed-ul arată că deocamdată cel mai negru scenariu a fost evitat în parte graţie programelor de susţinere guvernamentale. Dar situaţia s-ar putea schimba în funcţie de evoluţia pandemiei şi cursul redresării economice.

„Pe termen scurt, riscurile asociate cu evoluţia COVID-19 şi efectele pandemiei asupra SUA şi economiei mondiale rămân ridicate“, se arată în raportul Fed.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO