Business Internaţional

Avertisment: Riscurile la adresa economiei mondiale se vor materializa în cel mult trei ani

Avertisment: Riscurile la adresa economiei mondiale se...

Autor: Catalina Apostoiu

23.04.2018, 00:03 532

Economia mondială se îndreaptă către unul dintre cei mai buni ani de la criza financiară, atât economiile dezvoltate, cât şi cele emergente avansând, în timp ce inflaţia este încă redusă şi politica monetară în mare parte acomodativă.

Această perioadă bună ar putea lua sfârşit în următori doi-trei ani, avertizează preşedintele UBS Axel Weber, potrivit CNBC.

„Suntem la finalul unei perioade lungi de redresare şi în doi, până la trei ani unele dintre riscuri s-ar putea materializa. Riscurile de recesiune sunt în creştere“, potrivit lui Weber.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar şi-a menţinut estimarea privind creşterea economiei mondiale pe acest an la 3,9%, creştere care, dacă s-ar materializa, ar fi cea mai rapidă din 2011. Fondul a avertizat însă că datoriile se situează la un nivel record la nivel mondial, iar guvernele ar trebui să înceapă să-şi reducă nivelul îndatorării şi să-şi creeze protecţii pentru „ provocările care vor veni inevitabil pe viitor“.

Instituţiile financiare ar trebui de asemenea să se pregătească pentru astfel de riscuri, a avertizat oficialul UBS, adăugând că după părărea sa băncile sunt mai bine pregătite decât înainte de ultima criză.

Ca mulţi din industrie, Weber a declarat că nu crede în declanşarea unui război comercial propriu-zis ca urmare a conflictelor dintre SUA şi China.

Dar, a adăugat acesta, a venit vremea reevaluării rolului Beijing-ului în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, în special având în vedere predicţiile potrivit cărora China va deveni într-o bună zi cea mai mare economie a lumii.

Weber a mai avertizat că firmelor din întreaga lume ar trebui să li se permită să facă afaceri în China mai liber.

Jacob Frenkel, preşedinte al JPMorgan Chase International, avertizează la rândul său că protecţionismul reprezintă un „risc major“ pentru redresarea economiei mondiale.

„Un lucru este clar. Un război comercial va fi extrem de periculos pentru economia mondială“, avertizează acesta.

Avertismente similare vin şi din partea unor oficiali ai Fondului Monetar Internaţional.

Deşi „soarele încă străluceşte“ pentru economia mondială, s-ar putea forma nori la orizont, potrivit lui Tao Zhang, deputy managing director al FMI.

Acesta arată că economia mondială are în prezent în faţă trei mari provocări: tensiunile de pe frontul comercial, riscurile fiscale şi financiare şi eforturile de atingere a unei creşteri inclusive.

Odată cu intensificarea tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, Zhang arată că există numeroase modele care încearcă să evalueze atât impactul unui potenţial război comercial, cât şi eficacitatea unor posibile contramăsuri.

Zhang admite însă că realitatea situaţiei ar putea fi „mult mai complicată“ decât cea anticipată de astfel de modele.

Cât priveşte subiectul inovaţiei, Zhang a declarat că există un potenţial major ca tehnologia financiară să aducă creşteri ale eficienţei şi o acoperire mai mare a serviciilor financiare pentru mase.

Cât priveşte tehnologia însă, există în continuare riscul proliferării delictelor cibernetice, iar această problemă va necesita o „atenţie sporită“, FMI-ul colaborând cu ţări şi industriile implicate pentru a găsi soluţii la această problemă.

În contextul conflictului comercial dintre SUA şi China, secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin a anunţat că ar putea efectua o vizită în China, scrie Bloomberg.

Mnuchin s-a declarat „relativ optimist“ cu privire la încheierea unui acord cu China.

Ministerul chinez al comerţului a declarat că este la curent cu intenţia SUA de a efectua o astfel de vizită şi că ar saluta o astfel de decizie.

O vizită a secretarului american al Trezoreriei în China ar semnaliza o posibilă detensionare a relaţiilor dintre cele mai mari două economii ale lumii pe plan comercial.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO