Business Internaţional

Avertisment Moody’s: Oraşele din California vor să folosească falimentul ca strategie pentru a evita plata datoriilor

Avertizment Moody’s: Oraşele din California vor să folosească falimentul ca strategie pentru a evita plata datoriilor

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

19.08.2012, 17:34 438

Moody's, una dintre cele mai importante agenţii de evaluare financiară din lume, a atenţionat că se aşteaptă la creşterea numărului de oraşe californiene care intră în incapacitate de plată şi a atras atenţia că unele municipalităţi vor să folosească falimentul ca o nouă strategie pentru a evita plata datoriilor. California, cel mai mare emitent de obligaţiuni municipale din SUA, este statul cel mai afectat de prăbuşirea pieţei imobiliare, scrie AP.

Problemele financiare tot mai mari cu care se confruntă multe din oraşele californiene pun în pericol deţinătorii de obligaţiuni, notează Moody's, care va începe să analizeze situaţia financiară a celui mai populat stat american din cauza a ceea ce firma percepe a fi un risc tot mai mare de insolvenţă.

Agenţia a subliniat că unele municipalităţi iau în cosiderare falimentul ca o nouă strategie pentru a reechilibra bugetele şi evita onorarea obligaţiilor faţă de creditori.

Trei oraşe californiene, Stockton, San Bernardino şi Mammoth Lakes, au cerut de la începutul anului protecţie sub legea falimentului faţă de creditori, însă acestea nu vor fi ultimele, spun analiştii agenţiei de evaluare financiară.

"Ca să rezumăm, ne aşteptăm la mai multe falimente şi defaulturi printre oraşele din California, ceea ce reflectă riscuri mai mari pentru deţinătorii de obligaţiuni în condiţiile în care investitorilor le este cerut să contribuie la planurile pentru reducerea deficitului bugetar", se arată într-un raport al Moody's.

Guvernele locale din SUA au început să aibă probleme finaciare serioase după ce recesiunea din 2007 le-a redus veniturile. Dificultăţile Californiei sunt mai mari deoarece statul a stat în epicentrul boom-ului de pe piaţa muncii şi a prăbuşirii care a urmat.

Moody's notează că peste 10% din oraşele californiene s-au declarat a fi în criză financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO