Business Internaţional

Avertisment dur al economiştilor: Economia SUA va intra în recesiune din cauza conflictului comercial dintre Washington şi Beijing

Avertisment dur al economiştilor: Economia SUA va intra...

Autor: Departamentul Economic

09.08.2019, 12:15 3112

Escaladarea recentă a conflictului comercial din SUA şi China este în măsură să grăbească intrarea economiei americane în recesiune, au apreciat majoriatea economiştilor chestionaţi de Reuters. 

Economiştii au anticipat şi că Fed va efectua o nouă reducere a dobânzilor în septembrie, şi încă o dată anul viitor.

Sondajul, efectuat în perioada 6-8 august, conferă o probabilitate de 45% ca economia SUA să intre în recesiune în următorii doi ani, în creştere faţă de 35% în sondajul precedent şi cea mai mare din mai 2018, data primei chestionări de acest tip.

Săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump a declarat că va impune noi tarife vamale suplimentare pentru importuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari, începând cu 1 septembrie, iar Washingtonul a etichetat luni China drept manipulatoare de valută.

Beijingul a avertizat că măsură poate deteriora grav ordinea financiară internaţională şi va provoca haos pe pieţele financiare, afectând redresarea economică globală.

Aproape 70% dintre economiştii chestionaţi spun că ultimele evoluţii au apropiat următoarea recesiune americană.

Nu este clar dacă factorii de decizie sunt dornici să reducă din nou ratele, mai ales după ce preşedintele Fed, Jerome Powell, a caracterizat cea mai recentă reducere drept „o ajustare a politicii la jumătatea ciclului”.

Conform ultimului sondaj Reuters, creşterea economică a Statelor Unite va încetini până la 1,8% până la finele anului 2020, de la 2,1% în trimestrul trecut şi cu mult sub rata de 3,1% din primele trei aluni ale anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO