Business Internaţional

Avertisment dur adresat de şeful BCE liderilor politici europeni: Incapacitatea de reformare pune în pericol zona euro

Avertisment dur adresat de şeful BCE liderilor politici...

Autor: Anca Dumitrescu

27.11.2014, 16:43 354

Într-un limbaj neobişnuit de franc, Draghi a cerut celor 18 state din uniunea monetară să ia în considerare soluţii alternative pentru susţinerea membrilor cu probleme, avertizând că există pericolul amplificării temerilor că aceste ţări ar putea părăsi zona euro.

"Lipsa reformelor structurale măreşte riscul unor divergenţe economice permanente între membrii uniunii monetare. Acest fapt pune în pericol coeziunea esenţială a uniunii şi are potenţialul unor consecinţe dăunătoare pentru toţi membrii", a afirmat Draghi într-un discurs susţinut la Universitatea din Helsinki.

Remarcile sale nu s-au limitat la reformele economice din anumite state, ci s-au referit la o regândire largă a unora dintre principiile de bază ale blocului comunitar, cum ar fi mecanismele prin care statele se pot susţine între ele.

Mesajul lui Draghi vine la mai puţin de o săptămână după ce s-a angajat să ia noi măsuri, dacă va fi nevoie, pentru a sprijini economia zonei euro şi cu câteva săptămâni înainte de o reuniune a liderilor europeni la Bruxelles, pentru a discuta măsuri de stimulare a creşterii în regiune.

Spre deosebire de Statele Unite, zona euro nu are un sistem de transfer fiscal, prin care ţări mai bogate, cum este Germania, le pot ajuta pe cele mai sărace, cum ar fi Grecia.

"Statele trebuie să investească mai mult în alte mecanisme prin care costul şocurilor să fie împărţit. Unele forme de împărţire încrucişată a riscurilor între state sunt esenţiale pentru a contribui la reducerea riscurilor de ajustare pentru acele ţări şi pentru a preveni ca recesiunile să lase urme adânci şi permanante", a spus şeful BCE.

Draghi s-a referit şi la subiectul sensibil al creării unei forme de susţinere a datoriilor guvernamentale, o posibilă referire la acordarea de garanţii comune pentru noi datorii.

Astfel de idei sunt respinse cu fermitate de Germania, cel mai mare şi mai puternic membru al zonei euro, ai cărei politicieni se tem că acestea ar putea avea ca efect îndatorarea nesăbuită a unor state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO