Business Internaţional

Avertisment: Creşterea burselor americane este exagerată şi un semn de slăbiciune economică

Joseph Stiglitz

Joseph Stiglitz

Autor: Andra Oprescu

08.07.2014, 00:03 1205
Preţurile mari ale acţiunilor de pe bursele americane nu reflectă o revenire puternică a economiei americane, ci din contră, reprezintă un simptom de slăbiciune, apreciază laureatul Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, care se simte „foarte inconfortabil“ cu cotaţiile actuale de pe burse, scrie CNBC.

„Piaţa este atât de sus deoarece ratele de dobândă sunt mici,  salariile sunt mici şi pieţele emergente cresc încă mult mai rapid decât economia Statelor Unite, să nu mai vorbim de Europa“, a spus Stiglitz. El a subliniat că multe companii multinaţionale listate în SUA obţin din ce în ce mai mult profit de pe pieţele emergente. Stiglitz este profesor de economie la Universitatea Columbia.

„Amintiţi-vă că participarea forţei de muncă este la niveluri foarte, foarte mici, mult mai mici decât înainte de criză. Majorările salariale reale au fost foarte slabe, cu mult sub ceea ce ar trebui să fie în cazul în care am avea  o recuperare robustă“, a spus economistul. El a atras atenţia că există o mulţime de indicatori care sugerează că aceasta este o recuperare slabă.

Comentariile lui Stiglitz vin după ce indicele industrial Dow Jones a depăşit săptămâna trecută pentru prima dată în istoria bursei de pe Wall Street nivelul de 17.000 de puncte.

Creşterea puternică a acţiunilor a creat controverse şi în Europa, unde unii analişti cred că revenirea burselor este exagerată în comparaţie cu relansarea economică de aici.

Europa a ieşit anul acesta din teritoriul recesionist, iar „încă nu şi-a recăpătat pe deplin puterile. Pieţele exagerează“, consideră Piyush Gupta, CEO al DBS Group, cea mai mare banca din Asia de Sud.

Scăderea randamentelor obligaţiunilor guvernamentale din ţările de la periferia zonei euro este un semnal pozitiv, dar acesta vine nu ca urmare a însănătoşirii complete a economiilor, ci reflectă măsurile de relaxare cantitativă ale Băncii Centrale Europene (BCE), a spus Gupta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO