Business Internaţional

Avertisment adresat UE: Declinul populaţiilor reprezintă un risc existenţial

Avertisment adresat UE: Declinul populaţiilor...

Autor: Catalina Apostoiu

31.12.2019, 00:00 1064

Uniunea Europeană trebuie să soluţioneze problema “existenţială” a declinului populaţiei cu care se confruntă mai multe dintre statele sale membre, avertizează premierul Croaţiei.

Andrej Plekovic, premierul de centru-dreapta al ţării, a declarat pentru Financial Times că ţări membre ale UE, printre care şi ţara sa, se confruntă cu populaţii în scădere şi o depopulare a zonelor rurale din cauza ratelor scăzute ale natalităţii şi emigrării către regiuni mai prospere.

Populaţia a scăzut în 10 dintre cele 28 de state membre ale UE în 2018, potrivit Eurostat.

Croaţia înregistrează al cincilea cel mai rapid ritm de scădere a populaţiei din lume, urmând să piardă 17% din populaţia din 2017 până în 2050, potrivit ONU. Ratele scăzute ale natalităţii reprezintă o cauză, dar şi emigraţia. Între 2013, când Croaţia a aderat la UE, şi 2017, aproximativ 5% din populaţia ţării s-a mutat în alte state membre. Croaţia vrea să plaseze problema demografică în centru agendei sale pentru UE în timpul deţinerii preşedinţiei blocului.

Plenkovic vrea ca Bruxelles-ul să analizeze care ţări sunt cele mai afectate şi ce politici şi măsuri trebuie implementate pentru a creşte ratele natalităţii.

Croaţia este singura ţară care se confruntă cu un declin puternic al populaţiei.

De la căderea comunismului, România a pierdut aproape 4 milioane de oameni, echivalentul a 16,4% din populaţia din 1990, potrivit unui studiu al Balkan Investigative Reporting Network. Potrivit ONU, declinul ar putea ajunge la 30% până în 2050.

Legile restrictive privind imigraţia restrâng în acelaşi timp creşterea populaţiei. Ungaria, al cărei premier Viktor Orban se opune imigraţiei, a plasat în schimb promovarea ratelor mai mari de natalitate în centrul politicii guvernului. Serbia încearcă la rândul său să ofere beneficii sub formă de cash pentru fiecare copil.

Pentru mulţi est europeni, decizia de a face copii sau de a nu emigra depinde de asemenea de încrederea în instituţii, care este în scădere în multe ţări. Un studiu recent al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a găsit că o guvernanţă îmbunătăţită ar duce la o creştere a productivităţii şi satisfacţiei cu viaţa, oamenii devenind mai puţin dispuşi să-şi părăsească ţara de origine în căutarea unei vieţi mai bune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO