Business Internaţional

Aventis invita Novartis sa contracareze oferta Sanofi

06.04.2004, 00:00 13



Consiliul de administratie al companiei farmaceutice Aventis a votat la finele saptamanii trecute propunerea de a invita oficial Novartis la negocieri de fuziune, relateaza The New York Times. Aventis spera ca o oferta de achizitie inaintata de Novartis o va ajuta sa contracareze oferta de preluare ostila in valoare de 60 miliarde dolari (circa 45 miliarde de euro) a rivalului francez Sanofi-Synthelabo.



O eventuala fuziune cu Novartis este privita de directorii Aventis drept una avantajoasa, pentru ca "va forma cea mai mare companie de produse farmaceutice din Europa, cu un portofoliu atractiv de produse, si abilitati exceptionale de cercetare si dezvoltare de noi medicamente".



Majoritatea investitorilor cred, insa, ca oferta avansata de Sanofi va avea in cele din urma succes, date fiind obstacolele cu care se confrunta in prezent Novartis.



Presedintele si directorul executiv al Novartis, Daniel Vasella, apreciaza ca viabila ipoteza fuziunii cu Aventis pentru crearea celui de-al doilea producator de medicamente din lume, dupa Pfizer, dar a afirmat ca grupul elvetian va depune o oferta doar daca este invitat si daca guvernul francez renunta la sprijinul pentru oferta Sanofi.



Deocamdata, nu exista semnale ca cea de-a doua cerinta va fi indeplinita, premierul Jean-Pierre Raffarin argumentand ca productia de vaccinuri si cercetarea farmaceutica trebuie sa ramana in proprietatea francezilor, fiind de importanta strategica pentru tara. Cu toate acestea, tabara Aventis spera ca Parisul ar putea renunta la opozitia fata de o alianta elvetiano-franceza daca vor exista suficiente garantii pentru mentinerea capacitatilor de productie farmaceutica in Franta.



Unii analisti au sugerat ca o cale pentru iesirea din impas ar fi un acord care sa implice toate cele trei companii. Desi solutia ar putea fi considerata satisfacatoare de politicieni, ar putea fi greu de impus actionarilor Novartis.



Intre timp, actiunile Aventis au urcat cu 1,1% in sedinta de vineri, la un pret de 63,65 euro, investitorii asteptand fie intrarea in cursa a Novartis, fie majorarea ofertei Sanofi.



Consiliul de administratie al Aventis a votat sa adopte o clauza care va creste numarul de actiuni emise cu peste 20%, daca Sanofi reuseste preluarea, si daca varianta generica a celui mai important medicament produs de Sanofi, Plavix, va fi lansat pe piata mai devreme de 2007. Aceasta clauza va functiona dupa mecanismul "poison pill" , spun analistii, deoarece va forta Sanofi sa plateasca sute de milioane de dolari in plus, in anii urmatori tranzactiei. Totusi, purtatorul de cuvant din partea Aventis a tinut sa precizeze ca nu este vorba despre o strategie tip "poison pill", ci de o "polita de asigurare".
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO