Business Internaţional

Autorităţile locale din Ungaria vor să amâne plata datoriilor în franci elveţieni

Autorităţile locale din Ungaria au cerut premierului ViktorOrban să intervină pentru încurajarea băncilor să accepte amânareacu un an a plăţii principalului unor credite în franci elveţieni învaloare totală de 600 de miliarde de forinţi (2,2 miliarde deeuro), scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Asemenea unei bune părţi a popu­laţiei, autorităţile lo­cale dinUngaria s-au împrumutat în franci pentru a profita de dobânzilescăzute şi se confruntă acum cu consecinţele apre­cierii puternicea monedei elveţiene, care a atins maxime record de mai multe ori înacest an.

Cursul de schimb forint/franc a crescut de la 160-170 unităţi înperioada 2006-2008 la peste 180 unităţi la sfârşitul anului 2009,222 unităţi la finele anului trecut, respectiv la 236,17 unităţi lasfârşitul lunii iulie, potrivit datelor băncii centrale ungare.Cursul oficial afişat miercuri de Banca Ungariei este de peste 246forinţi/franc.

Structura împrumuturilor contractate în perioada 2007-2008 deautorităţile locale din Ungaria prevede rambursări etapizate aleprincipalului începând după trei ani de la tragerea fondurilor.

Reprezentanţii autorităţilor locale au anunţat că dorescîntârzierea cu încă un an a plăţilor, în spe­ranţa că forintul varecupera teren în raport cu francul.

La finele anului trecut autorităţile lo­cale ungare acumu­laserădatorii totale de 1.460 de miliarde de forinţi (5,3 mi­liarde deeuro). Puţin peste jumătate din datoriile totale au fostcontractate sub formă de credit, iar 611 miliarde de forinţireprezintă obligaţiuni emise de guvernele locale, din care 85% suntdenominate în franci elveţieni.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.