Business Internaţional

Autorităţile germane se alătură celor care trag semnalul de alarmă cu privire la riscurile monedelor digitale

Autorităţile germane se alătură celor care trag...

Autor: Catalina Apostoiu

10.11.2017, 00:05 1309

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar german, BaFin, îi avertizează pe investitorii în oferte iniţiale de monede digitale (ICO-uri) că şi-ar putea pierde în întregime investiţiile. Nemţii nu sunt singurii care trag semnalul de alarmă cu privire la pericolele unor astfel de oferte, scrie Handelsblatt.

China şi Coreea de Sud le-au interzis, iar SUA, Elveţia şi Singapore au emis avertismente în legătură cu ele, însă în Germania strict reglementată autorităţile financiare s-au ferit să discute despre aşa-numitele ICO-uri, o metodă controversată de a atrage fonduri prin emiterea de tokenuri virtuale. Până acum.

Potrivit Handelsblatt, BaFin se pregăteşte să emită o avertizare oficială adresată investitorilor în sensul evitării ICO-urilor pe motiv că acestea constitute „investiţii speculative“ cu „riscuri substanţiale“ ataşate. Riscurile includ volatilitatea preţurilor monedelor virtual sau a tokenurilor oferite ca parte a ICO-urilor, arată BaFin. Piaţa secundară a acestor monede poate fi lipsită de lichiditate sau chiar inexistentă.

De asemenea, modelele de business finanţate via ICO-uri sunt adesea „într-o fază experimentală“, fiind dificil de evaluat de către investitori.

De parcă toate acestea n-ar fi suficiente, BaFin avertizează de asemenea că ICO-urile sunt „în mod sistematic vulnerabile la fraudă, spălare de bani şi finanţarea terorismului“.

ICO-urile reprezintă un fenomen relativ nou. Au fost înregistrate 46 de astfel de oferte la nivel mondial anul trecut, numărul acestora depăşind 200 până acum în acest an şi atrăgând peste 3,2 mi­liarde de dolari (2,8 miliarde de euro), potrivit Coinschedule.com, care urmăreşte piaţa.

În Germania, Wysker este prima companie care lansează un ICO, multe altele pregătindu-se să-i urmeze exemplul, cinci ICP-uri germane fiind deja anunţate.

Fenomenul ICO-urilor este alimentat de ascensiunea puternică a monedei bitcoin, care a atins o valoare de 7.000 de dolari în această săptămână.

Nu toată lumea este de acord cu avertismentul, susţinătorii ICO-urilor applaudând apariţia unei noi forme de finanţare fără amestecul băncilor şi burselor. Aceştia văd începutul unei noi ere de companii conduse în mod democratic unde investitorii sunt direct implicaţi în deciziile de management.

Realitatea este alta, însă. Chiar şi figuri importante ale industriei ca Julian Hosp, fondatorul austriac al monedei virtual TenX, crede că majoritatea ICO-urilor vor eşua. Principala problemă este că multor startup-uri le lipseşte un model viabil de business.

Şi totuşi, Sven Korschinowski, expert în servicii financiare în cadrul companiei de consultanţă KPMG, arată că Germania nu ar trebui să se grăbească să sufoce piaţa ICO-urilor cu reglementări excesive. Politicienii şi autorităţile de reglementare ar trebui să încerce să înţeleagă tehnologia înainte de a acţiona.

„Pe de o parte, investitorii trebuie protejaţi. Însă pe de altă parte nu ar trebui pierdut cel mai mare avantaj al ICO-urilor, o metodă simplă şi rapidă de a obţine capital, prin reglementări excesive“, a declarat acesta pentru Handelsblatt. „Reglementările nu trebuie să obstrucţioneze inovaţia“.

Însă chiar şi Korschinowski admite că un anumit grad de reglementare este necesar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO