Business Internaţional

Autorităţile egiptene au reţinut peste 1.100 de persoane în urma protestelor masive din Egipt

Autorităţile egiptene au reţinut peste 1.100 de...

Autor: Andrei Vacaru, Mediafax

25.09.2019, 19:17 107

Autorităţile egiptene au reţinut peste 1.100 de persoane de la sfârşitul săptămânii trecute, în urma unor proteste organizate în mai multe oraşe din ţară împotriva preşedintelui Abdel Fattah al-Sisi, au informat organizaţii pentru protecţia drepturilor omului, citate de Reuters.

Sute de persoane au protestat vineri pe străzile din Cairo, în pofida unei interdicţii privind organizarea de astfel de manifestaţii fără aprobare din partea autorităţilor locale. Protestatarii solicită demisia preşedintelui, pe fondul unor acuzaţii de corupţie. Proteste au fost organizate şi în oraşul Suez, sâmbătă.

Gamal Eid, directorul Reţelei Arabe pentru Drepturile Omului, a declarat că organizaţia sa, împreună cu alte două, Centrul Egiptean pentru Drepturi Sociale şi Economice şi Comisia Egipteană pentru Drepturi şi Libertăţi, au identificat peste 1.100 de persoane reţinute.

Ministerul egiptean de Interne nu a comentat informaţiile.

Hazem Hosny, fost purtător de cuvânt în cadrul echipei de campanie a fostului candidat la alegerile prezidenţiale, Sami Anan, a fost reţinut marţi, după cum a anunţat Mustapha Kamel al Sayyid, profesor la Universitatea din Cairo. Sayyid a mai anunţat că scriitorul Hassan Nafaa, profesor şi el la Universitatea din Cairo, a fost dat dispărut de familia sa.

Abdel Fattah al-Sisi a devenit preşedinte după înlăturarea de la putere a lui Mohamed Mursi, în urma unor proteste de amploare împotriva acestuia din urmă.

Protestele au fost rare în Egipt în timpul mandatului lui Sisi, în condiţiile în care acesta a dus o politică despre care activiştii pentru drepturile omului susţin că reprezintă cea mai dură represiune a libertăţilor din istoria modernă a ţării.

Susţinătorii preşedintelui susţin, însă, că aceste măsuri dure au fost necesare pentru stabilizarea ţării.

Protestele din aceste zile au izbucnit după ce un fost angajat al Armatei, Mohamed Ali, a postat pe internet o serie de clipuri în care îl acuză pe Sisi, dar şi pe reprezentanţii Armatei, de corupţie. Preşedintele a negat acuzaţiile, pe care le-a calificat drept „minciuni şi calomnii”.

Protestele au afectat puternic pieţele egiptene. Principalul indice bursier a scăzut cu 11% de duminică până marţi, iar noi proteste de amploare sunt programate pentru vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO