Business Internaţional

Autorităţile americane au reuşit să recupereze recompensa de 2,3 mil. dolari plătită în bitcoin către hackerii care au atacat Colonial Pipeline

Autorităţile americane au reuşit să recupereze...

Autor: Alex Ciutacu

08.06.2021, 13:57 3738

Autorităţile americane au anunţat luni că au recuperat recompensa de 2,3 mil. dolari plătită sub formă de bitcoin către un grup de hackeri, după ce aceştia au lansat un atac de tip ransomware asupra operatorului Colonial Pipeline, potrivit CNBC.

„Astăzi am obţinut o victorie în faţa DarkSide”, a declarat Lisa Monca, procurorul general-adjunct din cadrul Departamentului de Justiţie, care a punctat că banii au fost recuperaţi prin ordin judecătoresc.

Paul Abbate, directorul-adjunct al FBI, a explicat că agenţii au reuşit să identifice un portofel virtual de criptomonede, pe care hackerii DarkSide l-au utilizat pentru a primi recompensa în atacul asupra Colonial Pipeline.

FBI nu a dat detalii cu privire la modul în care a reuşit să acceseze wallet-ul respectiv.

Cu toate acestea, unul dintre agenţii speciali care au participat la misiune a declarat că hackerii precum DarkSide ajung la un moment dat să utilizeze şi infrastructură americană pe parcursul unui act criminal. Atunci când fac asta, FBI capătă o „portiţă” legală pentru a recupera fondurile respective.

Modelul de business al hackerilor de la DarkSide este unul de „ransomware as a service”, ceea ce înseamnă că ei dezvoltă şi vând instrumente de hacking către alţi afiliaţi.

Nu este clar încă cine au fost afiliaţii DarkSide în atacul asupra Colonial Pipeline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO