Business Internaţional

Autoritatea de supraveghere financiară din Germania acuză doi jurnalişti FT şi mai mulţi short-selleri de manipulare a pieţei în cazul Wirecard

Autoritatea de supraveghere financiară din Germania...

Autor: Catalina Apostoiu

18.04.2019, 00:03 339

Autoritatea de supraveghere a pieţei financiare din Germania BaFin a depus o plângere penală împotriva a doi jurnalişti de la Financial Times şi mai multor short selleri, acuzându-i pe aceştia de posibilă manipulare a pieţei legat de articole privind presupuse nereguli contabile la procesatorul de plăţi Wirecard, potrivit Financial Times.

Plângerea a fost depusă la Biroul de urmărire penală din Munchen care investighează deja posibile manipulări ale pieţei având legătură cu materialele FT privitoare la Wirecard. BaFin a confirmat depunerea plângerii, dar a refuzat să dezvăluie identitatea suspecţilor şi să ofere informaţii suplimentare privitoare la natura abaterii.

Pe 30 ianuarie, FT scria că un senior executive al Wirecard a fost suspectat anul trecut de utilizarea unor contracte false într-o serie de tranzacţii suspecte ce ridică semne de întrebare privitoare la integritatea contabilităţii grupului. Acţiunile Wirecard au pierdut 35% în zilele care au urmat publicării materialului FT.

Procurorul din München urmează a evalua dovezile, a realiza noi anchete şi decide dacă va formula acuzaţii penale împotriva suspecţilor.

FT a declarat că nu are nimic de adăugat la declaraţia făcută anterior: „Orice acuzaţii împotriva FT sau oricăror dintre reporterii săi de manipulare a pieţei sau de informare lipsită de etică în relaţie cu Wirecard este nefondată şi falsă. Acuzaţiile pun în umbră faptele serioase dezvăluite de FT“.

Wirecard a transmis investitorilor la începutul acestui an că o firmă externă de avocatură investiga presupuse manipulări ale datelor contabile.

Executivul aflat în centrul investigaţiilor a părăsit de atunci compania, iar firma externă de avocatură a ajuns la concluzia că mai mulţi angajaţi Wirecard din Singapore ar putea fi acuzaţi penal. Compania a declarat că şi-a îmbunătăţit procesele interne.

Poliţia din Singapore cercetează dacă senior executivi ai Wirecard au folosit companii false şi au cosmetizat contractele pentru a creşte veniturile artificial pe o perioadă de mai mulţi ani.

BaFin a impus de asemenea o interdicţie unică pe vânzările short de acţiuni Wirecard, invocând riscuri la adresa economiei şi stabilităţii pieţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO