Business Internaţional

Austria respinge planul de reconstrucţie economică propus de CE

Austria respinge planul de reconstrucţie economică...

Autor: Bogdan Cojocaru

02.06.2020, 00:03 2462

ustria se opune actualului plan de reconstrucţie de 750 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru ajutarea economiilor din UE să-şi revină din criza produsă de pandemie şi vrea să negocieze modificări, a declarat ministrul finanţelor austriac.

Conform planului, care trebuie să fie aprobat de toţi membrii blocului, Comisia ar împrumuta banii de pe piaţă şi apoi ar distribui două treimi din fonduri sub formă de subvenţii, restul urmând să vină sub formă de împrumuturi, scrie Euractiv. O mare parte din bani ar urma să se ducă la Italia şi Spania, ţările care suferă cel mai mult din cauza pandemiei, dar şi la Polonia şi România.

Ministrul finanţelor din Austria Gernot Blumel a spus că ţara sa este pregătită să negocieze amendamente pentru a face mai acceptabil pachetul Comisiei Europene, menţionând că în forma actuală proiectul ar fi o povară prea mare pentru contribuabilii austrieci.

„Austria nu va fi de acord cu acest pachet“, a declarat Blumel. „De ce? Pentru că povara pe care o suportă contribuabilul austriac ar fi pur şi simplu prea mare. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de discuţii reînnoite, la care suntem gata să participăm.“ Austria face parte alături de Olanda, Suedia şi Danemarca din grupul de naţiuni europene cunoscut că „frugal four“. Sunt ţări cu o aversiune puternică faţă de datorii şi de bani oferiţi gratuit statelor sudice, unele supraîndatorate.

Comentariile lui Blumel sugerează că fără modificări, ţara sa va respinge planul CE. Fondul de recuperare vine în plus faţă de bugetul pe termen lung al UE pentru 2021-27, pe care Comisia şi-a propus să-l fixeze la 1.100 miliarde de euro şi care, de asemenea, are nevoie de sprijinul unanim al tuturor statelor UE şi al Parlamentului European. „Propunerea Comisiei, împreună cu bugetul european şi fondul de reconstrucţie ar însemna că Austria ar trebui să contribuie cu aproape 2% din PIB-ul său“, a spus Blumel.

„Asta ar fi de două ori mai mult decât în trecut. Pentru noi, acest lucru este inacceptabil“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO