Business Internaţional

Austria prelungeşte interdicţia pentru "short selling"

Autor: Marius Oncu

22.11.2011, 15:17 442

Autoritatea pentru piaţa financiară din Austria a anunţat, marţi, că va prelungi interdicţia pentru tranzacţii în lipsă cu titluri ale companiilor financiare, precum Erste sau Raiffeisen, până în mai, transmite Reuters.

Interdicţia a fost introdusă după prăbuşirea Lehman Brothers în septembrie 2008 şi se aplică tranzacţiilor în lipsă cu acţiuni ale băncilor Erste şi Raiffeisen Bank International, dar şi cu titluri ale asigurătorilor Uniqa şi Vienna Insurance Group, scrie Mediafax.

Într-o tranzacţie în lipsă ("short selling"), un trader vinde acţiuni luate cu împrumut sperând că valoarea acestora va scădea înainte să fie nevoit să cumpere pentru a le returna. Diferenţa de preţ reprezintă profitul sau pierderea acestuia. Criticii afirmă că astfel de practici încurajează speculaţiile şi coboară preţul acţiunilor, determinând o panică ce se alimentează singură, în timp ce susţinătorii consideră că păstrează corectitudinea şi menţine lichiditatea.

Măsura de a interzice astfel de tranzacţii a fost extinsă din 2008 prin perioade de câte trei sau şase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO