Business Internaţional

Australia intră oficial în recesiune după ce a înregistrat cea mai gravă scădere economică din ultimii 60 de ani

Australia intră oficial în recesiune după ce a...

Autor: Eduard Ivanovici

02.09.2020, 14:15 522

Pandemia de coronavirus a aruncat oficiat Australia în prima recesiune din ultimele trei decenii, anunţă CNN.

Produsul intern brut (PIB) al ţării a scăzut cu 7% în T2 comparativ cu primele trei luni ale anului, când s-a înregistrat o contracţie de 0,3%. Astfel, ţara intră în cea mai gravă recesiune de când au început să fie raportate rezultatele trimestriale, adică din 1959.

Înainte de criza generată de COVID-19, Australia a fost lovită de unele dintre cele mai grave focuri sălbatice din ultimii ani. Aproape 3 miliarde de animale au fost unise sau rănite în urma incendiilor.

În T2, închiderea hotelurilor, restaurantelor şi celorlalte business-uri a dus la o scădere de 12% în ceea ce priveşte cheltuielile gospodăriilor, în timp ce serviciile au suferit un declin de circa 18%.

Recesiunea reprezintă o întoarcere majoră a economiei australiene, care a înregistrat constant creşteri în ultimii 29 de ani. Avântul a fost alimentat masiv de apetitul autorităţilor de la Beijing pentru minereu de fier şi cărbune pe măsură ce China a devenit a doua economie a planetei. Totuşi, relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat în ultimul timp.

Din grupul G7, din care fac parte cele mai industrializate state la nivel mondial, cele mai grave contracţii economice din T2 au fost înregistrate în Marea Britanie (-20,34%), Franţa (-13,8%) şi Italia (-12,4%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO