Business Internaţional

Au scăzut transferurile internaţionale de jucători de fotbal

Au scăzut transferurile internaţionale de jucători de fotbal

Foto: Shutterstock

Autor: Octavian Calei

07.07.2012, 10:04 185

Transferurile internaţionale de jucători de fotbal au scăzut ca număr şi ca valoare în ultimele şase luni, declară un oficial al Fifa pentru BBC.

Transferurile de jucători au scăzut cu 9% în prima jumătate a anului 2012, în timp ce valoarea contractelor a scăzut şi mai abrupt, cu 34%. Valoarea totală a celor 4973 de transferuri globale a fost de 576 milioane de dolari (460 milioane euro).

Datele sunt furnizate de sistemul de transferuri corelate al Fifa (TMS) şi nu includ transferurile dintre două cluburi ale aceleiaşi ţări.

Sistemul de transferuri corelate al Fifa (TMS) este un sistem electronic conceput cu scopul de a face transferurile internaţionale de jucători mai transparente şi conforme din punct de vedere legal. Pentru a realiza un transfer internaţional valid, cele două cluburi de fotbal trebuie să introducă informaţiile transferului în sistemul TMS.

Problemele economice globale şi introducerea viitoarelor reguli financiare de fair play UEFA pot fi cauzele acestor rezultate.

Regulile financiare de fair play nu mai permit cluburilor să facă cheltuieli (inclusiv achiziţii de jucători) decât din veniturile realizate, nu din împrumuturi sau din donaţiile proprietarilor bogaţi.

"Trebuie să vedem ce se va întâmpla în lunile iulie şi august, când ferestrele de transferuri ale Europei sunt deschise, să vedem dacă această scădere este doar o coborâre sau dacă este o tendinţă ce va continua", a declarat Isabelle Solal, responsabilul Fifa TMS de integritate şi conformitate.

Lunile iulie şi august constituie principalele ferestre de transferuri internaţionale din a doua jumătate a anului. Prima perioadă de transferuri a acestui an în Europa a fost luna ianuarie. Cele cinci mari ligi europene - engleză, spaniolă, franceză, italiană şi spaniolă au deschisă fereastra de transferuri între 1 iulie şi 31 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO