Business Internaţional

Au reapărut norii negri de recesiune în Germania: Producţia industrială a scăzut cu 3,4% în martie, în timp ce ministrul economiei a ridicat prognoza de creştere economică. „Orice revizuire descendentă ar însemna de fapt că, până la urmă, economia a intrat în recesiune”

Au reapărut norii negri de recesiune în Germania:...

Autor: Valeriu Dănilă

08.05.2023, 15:31 332

O scădere mai accentuată decât se aştepta a producţiei industriale germane i-a determinat pe economişti să avertizeze că cea mai mare economie a Europei este probabil să intre într-o recesiune după ce comenzile din fabrici, vânzările cu amănuntul şi exporturile au suferit scăderi semnificative, titrează Financial Times.

Economia germană a rezistat crizei energetice declanşate de invazia din Ucraina, fără a intra în recesiunea abruptă de care se temeau mulţi analişti. Dar datele recente sugerează că activitatea de buisness şi de consum este afectată de inflaţia ridicată, creşterea costurilor de împrumut şi încetinirea activităţii comerciale.

Producţia industrială germană a scăzut cu 3,4% în martie comparativ cu luna precedentă, cea mai mare scădere din ultimele 12 luni, potrivit biroului federal de statistică.

Datele neaşteptat de slabe au venit la doar câteva zile după ce ministrul german al economiei, Robert Habeck, a ridicat prognoza oficială de creştere pentru acest an de la 0,2% la 0,4%, spunând că subvenţiile în energie au contribuit la evitarea recesiunii.

Carsten Brzeski, economist la banca olandeză ING, a declarat că producţia industrială germană mai scăzută „a crescut şansele de revizuire în scădere a creşterii PIB în primul trimestru”. „Orice revizuire descendentă ar însemna de fapt că, până la urmă, economia a intrat în recesiune”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO