Business Internaţional

Atenţie cum folosiţi bitcoin: o femeie din SUA, acuzată de folosirea bitcoin pentru a trimite bani către Stat Islamic

Atenţie cum folosiţi bitcoin: o femeie din SUA,...

Autor: Teodora Marinescu, Mediafax

15.12.2017, 15:00 214

O femeie din New York a fost acuzată, vineri, de spălare de bani cu ajutorul unor cripomonede, printre care şi bitcoin, în scopul de a trimite fonduri organizaţiei teroriste Stat Islamic, informează site-ul postului BBC.

Zoobia Shahnaz, în vârstă de 27 de ani şi originară din Pakistan, a fost acuzată de fraudă bancară şi de spălare de bani, fiind deţinută fără dreptul de a putea fi eliberată pe cauţiune.

Procurorii au declarat că aceasta a luat împrumuturi frauduloase în valoare de 85.000 de dolari, pentru a cumpăra criptomoneda bitcoin.

Criptomoneda este folosită în mod frecvent de infractori pentru spălare de bani, motiv pentru care autorităţile britanice presează comunitatea internaţională să intensifice securitatea cibernetică.

Potrivit informaţiilor tribunalului, Zoobia Shahnaz, care locuieşte în New York, a lucrat ca tehnician de laborator într-un spital din Manhattan până în luna iunie.

Procurorii au adăugat că aceasta a obţinut un paşaport pakistanez în iulie şi a rezervat un zbor către Pakistan, cu oprire la Istanbul, urmând să călătorească în Siria.

Femeia a fost arestată în aeroportul John F Kennedy, având asupra sa 9.500 de dolari, doar puţin sub limita sumei de bani cu care o persoană poate călători legal fără a declara fondurile.

Verificarea dispozitivelor acesteia au arătat numeroase căutări a materialelor cu tema Stat Islamic.

Zoobia Shahnaz riscă până la 20 de ani de închisoare pentru spălarea de bani şi până la 30 de ani pentru frauda bancară.

Avocatul femeii, Steve Zissou, a declarat că aceasta intenţiona să trimită bani pentru a ajuta refugiaţii sirieni.

"Ce a văzut a făcut-o să se dedice ajutorării refugiaţilor sirieni şi tot ceea ce face este în acest scop", a declarat Zissou în afara tribunalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO