Business Internaţional

Atacatorul din Paris avea în buzunar un mesaj de susţinere pentru Stat Islamic - procuror francez

Atacatorul din Paris avea în buzunar un mesaj de...

Autor: Departamentul Externe

21.04.2017, 20:05 76

"În data de 20 aprilie, la ora locală 20.47, un individ a ajuns la locul faptelor într-un autoturism Audi. După câteva minute, el s-a deplasat către partea laterală a unui vehicul de poliţie aflat la numărul 102 pe bulevardul Champs-Elysees. Autorul a tras focuri de armă spre fereastra şoferului, un ofiţer de poliţie în vârstă de 37 de ani. Apoi, individul a început să trage spre agenţii care se aflau în faţa oficiului de turism al Turciei", a declarat Francois Molins în cadrul unei conferinţe de presă.

Procurorul a mai precizat că, în timpul anchetei, a fost descoperită cartea de identitate a cetăţeanului francez Karim Cheurfi, născut la 31 decembrie 1977, în localitatea Livry-Gargan (Seine-Saint-Denis).

Totodată, Cheurfi avea în buzunar o bucată de hârtie pe care era scris un mesaj de susţinere pentru cauza grupării Stat Islamic. În portbagajul autoturismului condus de către atacator, anchetatorii au găsit o geantă neagră în care se afla o armă de foc.

Karim Cheurfi a fost condamnat la închisoare în 2003, pentru tentativă de omor asupra a doi ofiţeri de poliţie. La sfârşitul lunii februarie a anului în curs, Cheurfi a fost reţinut după ce a ameninţat mai mulţi poliţişti, dar a fost eliberat ulterior din lipsă de probe.

În data de 7 aprilie, un tribunal din Paris a dispus chemarea în instanţă a lui Karim Cheurfi, pentru încălcarea obligaţiilor privind eliberarea condiţionată. Acesta ar fi făcut vizite în Algeria.

"Karim Cheurfi nu a prezentat de-a lungul perioadei de încarcerare niciun semn de radicalizare sau prozelitism. Urmează să determinăm contextul specific în care acesta a acţionat şi eventualii complici pentru comiterea acestui act terorist", a mai spus procurorul Francois Molins.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO