Business Internaţional

Atac la giganţii americani din tehnologie: Preşedintele Franţei vrea să creeze un Silicon Valley pe Sena

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron

Autor: Catalina Apostoiu

02.11.2017, 00:05 218
Franţa se bazează pe o armă secretă pentru a ataca marile nume din  Silicon Valley: propriul guvern, scrie Politico.

Ţara vrea să recurgă la diverse măsuri, de la finanţare garantată de stat la modificarea com­plicatei legislaţii din do­meniul muncii, pentru a-şi impulsiona in­dustria tech.

Până acum în acest an, fondurile franceze cu capital de risc au atras mai mult cash (peste  2 mld. euro) decât cele din Marea Britanie sau Germania. Companii ca Facebook şi Cisco au investit de asemenea în echipe locale de cercetare concentrate pe domenii complexe cum ar fi inteligenţa artificială. Iar preşedintele ţării, Emmanuel Macron, a fost aplaudat pentru pro­movarea start-up-urilor, ca soluţie la creşterea modestă a economiei ţării şi la ratele de două cifre ale şomajului în rândul tinerilor. Mulţi din lumea tech consideră această implicare puternică a statului drept o înaltă trădare, susţinând că niciun guvern nu poate oferi ceea ce oferă sectorul privat. Şi totuşi, trebuie oare ca toate huburile tech din lume să urmeze acelaşi model cu cel care a adus succesul Silicon Valley?

În condiţiile în care puţine fonduri de pensii locale şi alţi investitori cu resurse s-au arătat dispuşi să inves­tească masiv pentru finanţarea start-up-urilor, nu surprinde faptul că Franţa a recurs în parte la propria vistierie pentru a umple acest gol. Numai legislatorii francezi se pot gândi să rezolve vechile probleme de pe piaţa locală a muncii din cauza cărora este cu aproximativ 50% mai scump să angajezi programatori în Franţa decât în Marea Britanie.

Rolul esenţial în dezvoltarea digi­tală a Franţei este jucat de bani, mulţi, foarte mulţi bani garantaţi de stat.

Din 2013, cel mai mare investitor în domeniu a fost BPI France, o bancă de investiţii deţinută de stat care a cheltuit peste 4 miliarde de euro în ultimii patru ani pentru a pune pe picioare comunitatea tech a ţării.

Pe lângă investiţiile realizate în startup-uri şi fonduri locale, banca de stat a investit de asemenea în firme cu capital de risc pan-europene şi din SUA, în parte pentru a câştiga know-how şi pentru a le convinge pe acestea să-şi încerce norocul în Franţa. În acelaşi timp, dimensiunea medie a fondurilor franceze cu capital de risc susţinute de BPI s-a dublat la 160 milioane de euro din 2013 pentru ca acestea să poată concura la nivel mondial.

Urmează şi alte iniţiative guvernamentale: un nou program de vize simplificat pentru experţii în tehnologie, reforme pe piaţa muncii care vor înlesni angajările şi disponibilizările, o propusă taxă unică de 30% pe câştigurile de capital, care va reduce suma pe care antreprenorii o vor transfera către stat dacă pariurile lor tech vor avea succes.

Şi totuşi, există unele obstacole pe care Parisul va trebui să le înfrunte pentru a putea deveni un Silicon Valley francez.

De exemplu, iniţitiva lui Macron de a forţa marile companii digitale să plătească mai mult în contul taxelor în UE ar putea afecta şi startup-urile mai mici.

Rolul central jucat de guvern în sectorul tech s-ar putea transforma de asemenea rapid în intervenţie pe piaţă, niciodată o idee bună când lumea online se schimbă atât de rapid.

Toată susţinerea recentă a statului francez pentru startup-urile tech va fi în van dacă nu vor fi create companii tech cu succes la nivel mondial.

Aşa-numiţii unicorni, sau startup-uri digitale evaluate la peste 1 miliard de dolari, încă sunt foarte rari în ecosistemul tech francez. Iar randamentele fondurilor franceze care investesc în startup-uri, situate în medie la aproximativ 6,3% în ultimii trei ani, sunt încă la jumătatea celor obţinute de startup-urile britanice în aceeaşi perioadă.

La un moment dat, sectorul privat va trebui să-şi joace propriul rol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO