Business Internaţional

Atac informatic de amploare împotriva FMI. Vedeţi aici ce au urmărit hackerii

Atac informatic de amploare împotriva FMI. Vedeţi aici ce au urmărit hackerii

Autor: Iuliana Enache - Mediafax

12.06.2011, 13:02 1158

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dezvăluit duminicădimineaţă că a fost ţinta unui atac cibernetic semnificativîndreptat împotriva sistemului său de calculatoare, relatează SkyNews.

Un purtător de cuvânt al FMI DavidHawley a confirmat atacul, adăugând însă că "Fondul este pe deplinfuncţional. "Pot confirma că investigăm un incident. Nu sunt înmăsură să dau detalii despre amploarea incidentului de securitatecibernetică", a adăugat el.

Atacul s-ar fi produs înainte dearestarea, la 14 mai a fostului director al FMI DominiqueStrauss-Kahn pentru agresiune sexuală.

Un oficial de la Banca Mondială adeclarat că aceasta şi-a închis reţeaua de legătură cu FMI, camăsură de "precauţie", deşi informaţiile transmise prin aceastăreţea nu erau "sensibile".

Un expert în securitatecibernetică, ce a lucrat atât pentru FMI, cât şi pentru BancaMondială, a declarat că scopul atacului este instalarea unuiprogram care să ofere unui stat "o prezenţă digitală în interiorul"reţelei FMI.

Directorul CIA Leon Panetta a declarat recent în Congres căStatele Unite se confruntă cu "o posibilitate reală" de a fivictima unui atac informatic cu consecinţe grave.

"Următorul Pearl Harbor ar putea fi un atac informatic" care săparalizeze reţelele de energie, sistemele de securitate, industriafinanciară sau guvernul, a afirmat el.

Experţi IT citaţi de New York Times susţin că consiliul directoral FMI a fost informat miercuri despre atac, care ar fi duratcâteva luni.
O scrisoare internă transmisă miercuri de FMI îndemna angajaţii săfie foarte atenţi.

"Am detectat săptămâna trecută nişte transferuri suspecte defişiere, iar investigaţia care a urmat a dezvăluit că un computerdesktop din interiorul Fondului a fost compromis şi folosit pentruaccesarea sistemelor Fondului. În acest moment, nu avem motive săcredem că au fost căutate informaţii personale în scop de fraudă",se arată în scrisoarea transmisă pe 8 iunie angajaţilor FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO