Business Internaţional

AstraZeneca anunţă că va livra în UE 30 de milioane de vaccinuri anti-coronavirus până la finalul lunii martie, o treime din obligaţiile contractuale şi cu 25% sub estimările de luna trecută

Sursa foto: Profimedia

Sursa foto: Profimedia

Autor: Eduard Ivanovici

13.03.2021, 18:44 1120

AstraZeneca şi-a revizuit în scădere estimările pentru vaccinurile anti-COVID-19 pe care le va livra în Uniunea Europeană în T1/2021 la aproximativ 30 de milioane de doze, o treime din obligaţiile contractuale şi cu 25% sub promisiunile lansate luna trecută, notează Reuters.

Declinul reprezintă o nouă lovitură oferită programului de vaccinare din UE, care a fost afectat de o serie continuă de întârzieri şi de un ritm slab de vaccinare în mai multe ţări.

Grupul anglo-suedez se aşteaptă acum să livreze 30,1 milioane de doze până la sfârşitul lui martie şi încă 20 de milioane în aprilie. Momentan, estimările pentru mai şi iunie nu sunt cunoscute. Totuşi, obligaţiile contractuale spun că AstraZeneca ar putea furniza 180 de milioane de doze în T2.

Pe 25 februarie, şeful AstraZeneca Pascal Soriot i-a transmis Parlamentului European că firma va încerca să livreze 40 de milioane de vaccinuri în primul trimestru al anului. Însă iniţial, compania a anunţat că va distribui 90 de milioane de doze.

Între timp, Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat folosirea vaccinului AstraZeneca, decizie luată după o serie de informaţii privind mai multe cazuri de cheaguri de sânge în rândurile unor persoane vaccinate. Cu toate acestea, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) recomandă în continuare serul.

Cu o capitalizare bursieră de circa 126 mld. dolari, AstraZeneca este a zecea cea mai valoroasă companie farmaceutică din lume. Pe primul loc se află gigantul american Johnson & Johnson, cu o valoare de piaţă de peste 410 mld. dolari.

Vaccinul anti-coronavirus în doză unică pe care l-au produs cei de la J&J a fost aprobat zilele trecute de EMA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO