Business Internaţional

Asociaţia băncilor britanice îşi ia mâna de pe LIBOR, decredibilizat în urma scandalului manipulării ratelor

Asociaţia băncilor britanice îşi ia mâna de pe LIBOR, decredibilizat în urma scandalului manipulării ratelor

Foto: Mediafax

Autor: Radu Bostan

27.09.2012, 00:03 660

Asociaţia Bancherilor Britanici (BBA), grupul de lobby care reprezintă peste 200 de bănci, nu va mai supraveghea calcularea dobânzii interbancare Libor, folosită ca rată de referinţă de instituţii financiare din întreaga lume.

Credibilitatea acestui indice a scăzut în urma scandalului privind manipularea ratelor de referinţă, pentru care banca Barclays a plătit amenzi de 471 mil. dolari, iar responsabilitatea stabilirii Libor ar putea reveni unui organism guvernamental.

Dobânda Libor, folosită ca rată de referinţă de credite şi instrumente financiare în valoare totală de peste 350.000 mld. dolari, este calculată în fiecare zi de un grup de bănci britanice importante, care anunţă dobânzile la care s-ar împrumuta una de la alta. Calculul se face pentru zece valute şi 15 maturităţi diferite. BBA se ocupă din 1986 de stabilirea Libor, iar procesul a fost criticat ca fiind insuficient de strict. De la începutul crizei financiare, când creditarea inter­bancară a încetinit, băncile au raportat dobânzi estimative şi nu pe cele din tranzacţii reale, ceea ce le-a permis să ţină în mod artificial Libor la niveluri scăzute, scrie Thomson Reuters.

Decizia cu privire la viitorul Libor va fi anunţată mâine de Martin Wheatley, şeful comisiei însărcinate de guvernul britanic cu reformarea acestui sistem, iar analiştii se aşteaptă ca Wheatley să ceară stabilirea ratei de referinţă în funcţie de dobânzile plătite în tranzacţii reale. Unele din propunerile lui Wheatley ar putea fi incluse într-un proiect de lege privind sectorul financiar, în prezent în lucru la parlamentul britanic.

Uniunea Europeană are de asemenea în vedere măsuri de prevenire a manipulărilor ratelor de referinţă, precum mărirea numărului de bănci implicate în stabilirea ratei, sau o reformare completă a referinţelor Libor şi Euribor. Aceste planuri însă s-ar lovi de opoziţia britanică. "Reforma nu trebuie să se facă la nivelul UE. Comisia caută orice pretext pentru a reglementa City (industria financiară britanică - n. red.)", a declarat europarla­mentarul Syed Kamall pentru Bloomberg.

Anunţul BBA că nu va mai calcula Libor a fost salutat de autorităţile din Statele Unite. "Libor este o referinţă globală care are mare nevoie de o reformă profundă. Primul pas este să o iei din mâinile unui grup de lobby", a spus Bart Chilton, oficial al Commodity Futures Trading Commission, agenţia federală care reglementează pieţele futures şi de opţiuni.

Trezoreria şi banca centrală americană ar trebui însă să renunţe la folosirea Libor în cadrul programelor de salvare a băncilor, a declarat pentru Bloomberg Christy Romero, inspector general special pentru programul TARP.

Ea a argumentat că nu există siguranţă în Libor ca rată de referinţă, aceasta fiind susceptibilă la manipulări.

Fost angajat al RBS: "E ca un cartel În Londra"

Un fost director al Royal Bank of Scotland (RBS) descria procesul de fixare a ratei Libor ca "un cartel" în discuţii electronice cu traderi de la alte bănci, potrivit unor documente juridice obţinute de Bloomberg. Discuţiile relevă că traderii şi directorii din RBS, bancă deţinută în majoritate de guvernul britanic, au participat activ la fixarea ratelor de referinţă prin dobânzile anunţate zilnic de bancă în intervalul 2007-2010, cu scopul de a profita din pariuri pe instrumente derivate. Copii ale unor astfel de mesaje au fost ataşate unei plângeri pentru concediere abuzivă înregistrate pe 19 septembrie de Tan Chi Min, fost director al RBS în Singapore. Tan a fost concediat de RBS anul trecut pentru manipularea Libor, însă el susţine că această practică era acceptată de bancă şi că el este doar un ţap ispăşitor. RBS, una din băncile investigate de autorităţile americane şi britanice în cazul fixării ratelor de referinţă, a cerut curţii supreme din Singapore să sigileze documentele în acest caz pentru a nu afecta anchetele în curs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO