Business Internaţional

Asiguratorii din Florida, pregatiti pentru uragane

08.09.2004, 00:00 24



Mai intai Alex. Au urmat Bonnie si Charley. Acum Frances si in curand Ivan.



Toate aceste nume sunt temute de asiguratorii americani. Nu este vorba de procurori sau rau-platnici ci de uraganele care au devastat si vor devasta Florida. Analistii sunt de parere ca asiguratorii pot face fata provocarii.



Primele estimari arata ca Frances, care a actionat pe perioada sfarsitului de saptamana, a produs pagube asigurate in valoare de 2 pana la 10 miliarde de dolari, conform companiei Risk Management Solutions, citata de Financial Times.



Frances a fost mai incet si mai puternic decat Charley, care a lovit cu doar trei saptamani in urma coasta Floridei, eveniment soldat cu cereri de despagubire in valoare de 7 miliarde de dolari. Frances a avut un impact mai puternic in coasta de est a Floridei, zona mai populata decat cea in care a actionat Charley. De asemenea, inundatiile reprezinta o mare problema in prezent.



Saptamana trecuta, AM Best, agentia de rating in asigurari, are in vedere posibile retrogradari in clasamentul sau atat pentru micii asiguratori, precum 21 st Century, cat si pentru cele mai mari companii de asigurari din Florida, State Farm si Allstate. Ar putea fi afectate si companiile Renaissance Re, Ace, St Paul Travelers, Chubb, Hartford Financial si AIG.



In ciuda greutatilor, unii asiguratorii sunt optimisti si cred ca vor face fata uraganului Frances. "Industria este mai puternica in prezent dupa ceea ce s-a intamplat in cazul Andrew." In 1992, Andrew a cauzat cereri de despagubire in valoare de 10 miliarde de dolari, fiind cel mai scump uragan din istoria indusriei de asigurari americane. In urma lui au aparut schimbari dramarice in sectorul de asigurari. Multi asiguratori mici au disparut atunci de pe piata, ridicandu-se intrebari cu privire la solvabilitatea marilor companii precum State Farm si Allstate.



Preventiv, asiguratorii si reasiguratorii au adoptat metode mai bune de preluare a riscului de catastrofa si au inceput sa emita polite de coasigurare pentru limitarea expunerii la risc.



Mai mult, Florida a infiintat Citizens Property Insurance, organism la care se apeleaza in ultimul rand, in cazul asigurarii retail. S-a mai infiintat de asemenea un reasigurator pentru pentru companiile care preiau direct riscul asupra proprietatilor - Florida Hurricane Catastrophe Fund. Fondul poate emite obligatiuni garantate de stat in situatia in care nu poate onora cererile de despagubire.



Am Best a estimat ca fondul, acum cu o valoare de 5 miliarde de dolari in lichiditati, ar putea fi nevoit sa emita obligatiuni pentru a face fata platilor. De partea cealalta, Sam Miller, vice-presedinte executiv al Florida Insurance Council, crede ca fondul isi va epuiza rezervele de lichiditati numai daca pagubele produse de Frances vor depasi 10 miliarde de dolari.



"Industria asigurarilor a incupt in sfarsit sa invete din greseli", a afirmat Bill Pieroni, de la International Business Machines Corp. "Daca aceasta furtuna ar fi avut loc inainte de 1992, am fi vazut alte cifre ale catastrofei.", a mai adaugat acesta.



Impactul furtunii Frances asupra evaluarii riscului ramane incert. In 1992, uraganul Andrew a determinat explozia ratelor pentru asigurarea de proprietati, dar nu a avut o influenta prea mare asupra altor sectoare.



Allstate Corp., Ace Ltd. si alti asiguratori sunt pusi in fata unor pagube sub asteptari in urma furtunii furtunii recente. Frances fusese clasificat ca o furtuna tropicala, retrogradat de la Uragan de Categoria 4 - a doua treapta pe scara celor mai puternice furtuni. Acest lucru a determinase Risk Management Solutions sa reduca estimarile pagubei totale la 6 miliarde de dolari, de la 35 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.



Insa Frances si Charley impreuna nu au produs pagube cat uraganul Andrew, cu 20,3 miliarde de dolari, suma actualizata, scrie Bloomberg.



Saptamana trecuta, actiunile Allstate au coborat cu 1,4%, la 47,02 dolari. Indexul Standard & Poor's 500 Property & Casualty Insurance a urcat cu 0,1%, in parte datorita asteptarilor investitorilor conform carora o paguba totala semnificativa ar determina cresterea preturilor de preluare a riscului.



dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO