Business Internaţional

Asiaticii sustin Barclays in lupta pentru preluarea bancii olandeze ABN Amro

24.07.2007, 18:59 24

Barclays, care doreste preluarea ABN Amro, a majorat oferta la 67,5 miliarde de euro dupa ce a obtinut fonduri in valoare de 13,4 miliarde de euro de la Guvernul Chinei si cel al statului Singapore, relateaza Bloomberg.
Prin aceasta alianta Banca de Dezvoltare a Chinei va deveni un actionar important al Barclays.
Temasek Holding, compania de investitii a guvernului din Singapore, va investi initial 1,4 miliarde de euro, si o suma aditionala de 2,2 miliarde de euro, dupa preluarea ABN Amro.
John Varley, directorul executiv al companiei britanice, a spus ca acest acord va accelera strategia de extindere a companiei pe piata asiatica si va facilita accesul la companiile chineze. Directorul executiv al Barclays a vrut sa-si imbunatateasca pozitia in preluarea ABN Amro depasind oferta de 71 miliarde de euro facuta de consortiul rival format din Royal Bank of Scotland (RBS), banca spaniola Santander si grupul belgiano-olandez Fortis.
Oferta revizuita de Barclays este acum de 35,73 euro pe actiune, cu 4,3% mai mult decat oferta initiala, conform reprezentantilor companiei londoneze.
Totusi, aceasta oferta care include 37% in lichiditati, ramane sub 38,4 euro per actiune, valoarea ofertata saptamana trecuta de consortiul rival.
Banca de dezvoltare a Chinei va investi 2,2 miliarde de euro in Barclays, dupa care va investi o suma de 7,6 miliarde de euro daca se va realiza preluarea creditorului olandez. Afacerea cu Barclays, una dintre investitiile cele mai indraznete realizate de China, a fost reglata de fondul de investitii Blackstone, care recent a vandut un pachet de actiuni de 1,5 miliarde de lire sterline
(2,2 mld.euro) statului chinez.
Daca Barclays esueaza in achizitionarea bancii olandeze, compania de investitii Temasek si autoritatea de investitii chineza vor beneficia de mai putine actiuni in banca britanica.
"China si Singapore, in special prin compania Temasek, au manifestat dintotdeauna o ambitie pentru pietele globale", a spus Lok Yim, unul dintre directorii Deutsche Bank din Hong Kong. China a semnalat recent ca are in vedere o abordare mai agresiva in modul in care isi investeste sutele de milioane de dolari, incluzand achizitia unor pachete de actiuni in companiile din toata lumea.
Actiunile ABN Amro s-au apreciat cu 24 de centi, sau cu 0,7%, ajungand la 36,87 euro.
Titlurile Barclays au crescut cu 18,5 pence, sau cu 2,6%, ajungand la 732 pence in Londra, evaluand compania la 47,8 miliarde de lire sterline (71,1 mld. euro).
O fuziune intre ABN Amro si Barclays ar putea crea o companie cu o capitalizare de peste 116 mld. dolari (84 mld. euro).
ABN Amro a declarat ca va evalua ofertele concurente intr-o maniera corecta si transparenta.
"Aceasta ar fi ultima aruncare a zarului. Se pare totusi ca ar detine un avantaj consortiul", a declarat Antony Broadbent, analist la Sanford C. Berstein din Londra.
Banca Nationala de Dezvoltare a Chinei sustine dezvoltarea guvernului si agenda sa politica, oferind credite pentru lucrari publice si pentru industrii targetate. Guvernul planuieste reorganizarea celor trei in banci comerciale, orientate spre profit.
Investitiile pe care le-a facut Temasek in banci, incluzand pachete de actiuni in Banca Chinei Ltd si Banca de Constructii a Chinei, au sustinut veniturile obtinute. Profitul Temasek pe tot anul a crescut cu 71% ajungand la suma record de 8,2 mld. dolari (5,9 mld. euro) la sfarsitul anului fiscal 31 martie 2006, conform raportului anual.
"Consideram ca echipa de conducere a companiei Barclays intelege ce presupune ca aceasta fuziune Barclays- ABN Amro sa devina profitabila", a spus Simon Israel, director executiv al Temasek.
"Ar fi prea devreme sa afirmam ca oferta facuta de consortiu este mai tentanta. Am fost foarte atenti in accentuarea pozitiei noastre, asigurand in acelasi timp protectie actionarilor", a declarat John Varley, CEO al companiei Barclays.


Barclays pluseaza
Barclays a majorat oferta pentru ABN Amro la 67,5 miliarde de euro.
Oferta revizuita de Barclays este de 35,73 euro pe actiune, cu 4,3% mai mult decat oferta initiala.
Banca de dezvoltare a Chinei va investi 2,2 miliarde de euro in Barclays.
Temasek Holding, compania de investitii a guvernului din Singapore, va investi initial 1,4 miliarde de euro in Barclays.
Fuziunea ABN Amro si Barclays ar putea crea o companie cu o capitalizare de mai mult de 116 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO