Business Internaţional

Asia ar putea fi epicentrul următoarei crize financiare

Asia ar putea fi epicentrul următoarei crize financiare

Sub conducerea guvernatorului Masaaki Shirakaw, Banca Japoniei şi-a suplimentat programul de creditare şi de achiziţii de active cu 11.000 miliarde yeni (138 miliarde dolari), aducându-l la un total de 91.000 miliarde yeni. Foto; AFP

Autor: Marius Oncu, Bogdan Cojocaru

06.11.2012, 00:02 384

Economiile din Asia cresc puternic, dar creditarea masivă pentru sectorul privat pune bazele următoarei crize financiare, potrivit analiştilor firmei britanice Capital Economics, citaţi de CNBC.

"Creditul pentru sectorul privat, ca procentaj din PIB, a urcat puternic în ultimii ani şi se află la un nivel record", se arată în nota de cercetare, unde se menţionează că avansul accelerat al creditării este cel mai îngrijorător în Hong Kong, Vietnam şi China.

Chiar dacă pentru economiile în dezvoltare este normală creşterea creditării ca procentaj în PIB, avansul economic nu ar trebui să fie alimentat în cea mai mare parte de împrumuturi, aşa cum a fost cazul Irlandei şi al ţărilor baltice în anii de dinaintea crizei financiare din 2008, scriu analiştii Capital Economics. Explozia creditului în Hong Kong este similară într-un mod îngrijorător situaţiei din Irlanda de dinaintea crizei. Economia Irlandei a crescut puternic până în 2008, susţinută de nivelul redus al taxei pentru companii, dobânzile reduse ale Băncii Centrale Europene şi alţi factori care au condus la expansiunea creditului şi un balon speculativ în domeniul imobiliar. Avântul economic a impresionat atât de mult, încât Irlanda a fost botezată "tigrul celtic". Bula s-a prăbuşit, iar Irlanda n-a mai put face faţă presiunii salvării băncilor şi a cerut sprijin financiar internaţional.

Preţurile locuinţelor în Hong Kong s-au majorat susţinut în ultimii ani, ca urmare a acesului facil la creditare. Preţurile ar trebui să coboare cu circa 30% pentru ca piaţa să revină la echilibru, afirmă Capital Economics. Firma a avertizat şi împotriva creşterii creditării în Vietnam şi China.

"Chiar dacă avansul creditării în Vietnam şi China a fost mai puţin alarmant, a fost totuşi foarte puternic", se arată în notă.

Analiştii sunt îngrijoraţi că accesul facil la finanţare a condus la extinderea puternică a capacităţii din industria prelucrătoare, situaţie care ar putea afecta perspectivele de creştere pe termen scurt.

Economia creşte, dar pentru cât timp?

Economiştii se tem şi că revenirea recentă a industriei statelor din Asia nu va fi de durată şi de aceea 2013 nu va fi un an bun pentru economia regiunii.

"Cred că în 2013 economiile asiatice se vor împotmoli. Oamenii se aşteaptă ca avansul să nu fie foarte puternic", a spus Manpreet Gill, analist al băncii Standard Chartered.

El a menţionat că evoluţia economiei va depinde mult de ceea ce se va întâmpla în China, dar şi în SUA, una dintre principalele destinaţii pentru exporturile Asiei.

Iar exporturile sunt un motor important de creştere pentru economiile din Asia, contribuind cu 35% la PIB-ul acestor state, potrivit datelor Băncii Mondiale. Încetinirea din Europa, SUA şi China din acest an este deja resimţită de Asia, la nivel de creştere şi exporturi, iar ieşirea din criză a Europei nu se întrevede în viitorul apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO