Business Internaţional

Ascensiunea bruscă şi prăbuşirea fulgerătoare lui Noel Biderman, fostului CEO al Ashley Madison, site-ul pentru infideli care a fost vedeta unuia dintre cele mai mari scandaluri de anul acesta

Ascensiunea bruscă şi prăbuşirea fulgerătoare lui...

Autor: Greta Bogdan

31.08.2015, 12:49 2401

Controversatul site de “aventuri” extra-conjugale, Ashley Madison, a fost spart în iulie, ceea ce a dus la dezvăluirea a peste 30 de milioane de conturi care conţin date personale ale utilizatorilor, care în mod normal sunt anonimi. Luptându-se cu reputaţia dezastruasă pe care i-a adus-o acest lucru, dar şi cu procesele de sute de milioane de dolari, compania-mamă a anunţând vineri că Biderman va părăsi firma, scrie Business Insider.

Fostul CEO al Ashley Madison s-a autoproclamat “cel mai detestat om de pe internet”.

Născut în 1971, Biderman este originar din Toronto. A studiat economia la Universitatea din California în anii ă80, după cum arată şi profilul său de LinkedIn, înainte de a se întoarce la Toronto să studieze dreptul la Osgoode Hall Law School.

Biderman nu a fost întotdeauna în afaceri de acest tip. Înainte de asta a fost avocat specializat în litigii sportive.

Potrivit unui articol publicat în 2011 pe Bloomberg, “el ajuta jucătorii de baschet profesionişti să <<jongleze>> cu soţiile şi cu amantele lor”. De aici i-a venit şi ideea de a înfiinţa site-ul Ashley Madison.

De asemenea, înainte de a intra în acest business a lucrat şi în industria imobiliară.

Ashley Madison a fost lansat în 2001, iar în 2007 a fost cumpărată de Avid Life Media, Biderman preluând atunci frâiele noii societăţi-mamă. De atunci, aceasta s-a transformat într-o afacere de sute de milioane de dolari. În 2014, compania a cumulat venituri de 115 milioane de dolari.
Biderman a fost prezentat de către CNN şi de către alte instituţii media drept “expertul în infidelitate”. Noel Biderman a scris câteva cărţi despre infidelitate: “Cum va salva infidelitatea căsnicia modernă”, în 2011 şi “Antropologia din spatele infidelităţii”, în 2013.

În ciuda acestor lucruri, Bideman spune că are o căsnicie fericită şi că are doi copii cu soţia sa, Amanda Biderman. Cuplul a afirmat că ar fi devastaţi dacă între ei ar interveni infidelitatea.

Cu mai mult de 30 de milioane de membri, Ashley Madison a urcat în topul companiilor din lume la începutul acestui an. Biderman spune că ar vrea să listeze la bursa din Londra compania-mamă Avid Life Media.

Potrivit unui document apărut în ianuarie, Avid Life Media a ţintit 46 de ţări şi 28 de limbi diferite.

Pe 12 iulie, angajaţii Avid Life Media au găsit la birou atunci când au ajuns la serviciu un mesaj de la un hacker sau mai mulţi sub numele de “The Impact Team”. Acesta cerea companiei să închidă imediat site-ul Ashley Madison.

Cu toate astea, Avid Life Media nu s-a conformat, iar pe 18 august “The Impact Team” a publicat documentele companiei în mediul online, compromiţând datele personale a peste 30 de milioane de clienţi ai site-ului.

Stephen Coty, expert în securitate informatică la compania Alert Logic, care a analizat acele date publicate pe internet, spune că, deşi anchetatorii s-au concentrat pe site-ul Ashley Madison, al cărui slogan este "Viaţa e scurtă. Implică-te într-o aventură!", compania Avid Life Media deţine şi alte site-uri pentru adulţi, precum "Cougar Life" şi "Established Men".

"Utilizatorii tuturor acestor site-uri sunt acum vulnerabili", a spus Stephen Coty.

Ashley Madison este un serviciu online canadian destinat întâlnirilor între adulţi, ce funcţionează ca o platformă de socializare care se adresează utilizatorilor căsătoriţi sau care sunt deja angajaţi într-o relaţie stabilă dar care îşi doresc o aventură. Site-ul a fost lansat în anul 2001, iar numele său a fost creat prin alăturarea a două dintre cele mai populare prenume feminine din America de Nord ("Ashley" şi "Madison").

Potrivit specialiştilor, site-ul Ashley Madison are în 2015 o medie de peste 124 de milioane de accesări în fiecare lună şi ocupă locul al 18-lea în topul celor mai populare site-uri pentru adulţi din lume.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO