Business Internaţional

Arestarea lui Hodorkovski darama bursa si alunga investitorii

28.10.2003, 00:00 15

Negocierile dintre Iukos si concurentii sai ExxonMobil si Chevron Texaco au fost intrerupte pana cand situatia lui Mihail Hodorkovski, presedintele grupului petrolier rus, va fi lamurita.
Hodorkovski, cel mai bogat om din Rusia si presedintele companiei petroliere Iukos, a fost retinut in Siberia si transportat la Moscova, sambata, fiind acuzat de frauda si evaziune fiscala de autoritatile rusesti.
Intre timp, reprezentantii Iukos au anuntat ca in absenta lui Hodorkovski, grupul va fi condus de Steven Theede, fost manager la Conoco Philips, care a fost angajat in august pe pozitia de vicepresedinte.
Companiile petroliere americane Exxon Mobil si Chevron Texaco raman totusi interesate de achizitionarea unui pachet semnificativ de actiuni IukosSibneft, si vor continua sa analizeze potentialele directii de actiune, in asteptarea rezolvarii problemei privind detentia lui Hodorkovski. "Tranzactia va avea loc, insa nu se stie cand", a declarat o persoana implicata in negocieri.
IukosSibneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia, a rezultat recent din fuziunea Iukos cu rivalul autohton Sibneft.
Se pare ca negocierile cu Chevron sunt intr-un stadiu mai avansat decat cele cu Exxon, cea mai mare companie petroliera din lume. Surse apropiate negocierilor au declarat ca Chevron incearca sa intre intr-un parteneriat cu Iukos. Americanii au in vedere schimburi de active ca o modalitate de a intra pe piata petrolului si a gazelor naturale din aceasta parte a lumii.
Pe de alta parte, despre Exxon Mobil analistii spun ca este un grup care doreste sa obtina controlul asupra companiilor cu care fuzioneaza. In prezent, Exxon incearca sa cumpere pana la 40% din actiunile Iukos. Purtatorul de cuvant al companiei americane au refuzat sa comenteze asupra negocierilor si arestarii lui Hodorkovski.
Daca grupul rus va vinde un pachet important de actiuni, tranzactia va aduce cea mai mare investitie straina din Rusia.



Bursa ruseasca reactioneaza violent
Pietele financiare din Rusia au scazut ieri, in urma arestarii magnatului Mihail Hodorkovski care a produs o tulburare puternica pe scena politica si economica a Rusiei, transmite Reuters.
Principalul indice bursier de la Moscova, MICEX, a deschis sedinta de luni in scadere cu 11%, iar actiunile Iukos au pierdut 17% din valoare la inceperea tranzactiilor. Tranzactionarea a fost oprita timp de o ora, dupa ce indicele MICEX cazuse cu 13%, din cauza scaderii actiunilor Iukos.
Rubla a urmat si ea o traiectorie descendenta, depreciindu-se cu jumatate de procent pana la ora 07.30 GMT fata de dolar, la 30,0750 de unitati.
Arestarea risca sa compromita eforturile presedintelui Vladimir Putin din ultimii trei ani de a stabiliza economia tarii si a crea un sistem politic si juridic puternic, in care investitorii sa aiba incredere.
"Arestarea, punerea sub acuzare si inchiderea lui Mihail Hodorkovski este un regres dezonorant pentru dezvoltarea post-sovietica a Rusiei. Toata lumea pierde, inclusiv presedintele Vladimir Putin", a apreciat societatea de brokeraj United Financial Group.
Cat de mari vor fi daunele va depinde de modul in care "Putin se elibereaza din periculoasa capcana politica in care a cazut din neatentie", a adaugat United Financial Group.



Ratingurile, din nou in centrul atentiei
Arestarea omului de afaceri are loc intr-un moment in care imaginea Rusiei incepe sa se imbunatateasca in comunitatea financiara internationala. La inceputul acestei luni, statul a primit un rating din categoria celor recomandate pentru investitii de la agentia de evaluare financiara Moody's.
"Daca imbunatatirea ratingului accentueaza din nou situatia financiara mult ameliorata a Rusiei, arestarea lui Hodorkovski serveste drept memento nedorit al riscului de tara ridicat si sistemului juridic indoielnic din Rusia", a aratat, la randul sau, societatea de brokeraj Aton Capital.
In ciuda evenimentelor nedorite din ultimele zile, ratingul grupului Iukos - acordat de agentia de rating Standard & Poor's - a ramas neschimbat. Rezultatele operationale si financiare ale grupului, precum si gradul sau ridicat de lichiditate, protejeaza creditorii de efectele negative ale acestor evenimente, conform declaratiei date de S&P.
Mai devreme in acest an, Iukos a primit un rating de BB (stabil) B pentru datoriile in valuta si BB+ (stabil) B pentru datoriile in moneda nationala.



Hodorkovski la inchisoare
Ca si un alt actionar al Iukos, Platon Lebedev, Hodorkovski a fost retinut in inchisoarea Matrosskaia Tisina din Moscova. Legislatia ruseasca permite tinerea sa in arest cel putin pina la 30 decembrie, in asteptarea rezultatelor investigatiei.
Avocatul lui Mihail Hodorkovski, Anton Drel, a declarat ca nu i s-a permis sa discute cu clientul sau.
Potrivit ministrului adjunct al Justitiei, Iuri Kalinin, magnatul este detinut in conditii normale si nu a primit nici un privilegiu special. "Hodorkovski este intr-o celula de cinci persoane. Nu am primit plangeri sau comunicate de la el", a declarat oficialul agentiei locale Interfax. Celula nu are televizor, insa omul de afaceri ar putea primi unul, daca este dispus sa plateasca pentru acest serviciu.



Putin nu comenteaza
Presedintele rus, Vladimir Putin, a refuzat, sa se intalneasca cu oameni politici si cu reprezentanti ai mediilor de afaceri pentru discutii referitoare la afacerea Iukos, informeaza Interfax.
"Ca urmare a arestarii sefului grupului petrolier Iukos, conducerea  organizatiei patronatelor (RSPP) si anumiti oameni politici au cerut sa ma intilneasca", a declarat Vladimir Putin, in cadrul unei reuniuni a guvernului.
"Cu toate acestea, nu va avea loc vreo intilnire sau vreun amestec in activitatea organelor justitiei cu conditia ca acestea sa actioneze in cadrul legislatiei ruse", a adaugat el.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO