Business Internaţional

Arbitraj pe foame: Qatar investeşte miliarde într-un oraş al agricultorilor şi crescătorilor de animale

Arbitraj pe foame: Qatar investeşte miliarde într-un oraş al agricultorilor şi crescătorilor de animale

Autor: Bogdan Cojocaru

22.09.2011, 17:07 1722

Statul Qatar intenţionează să investească miliarde de dolari într-un oraş agricol care va adăposti producători de alimente şi procesatori în efortul de a creşte siguranţa alimentară şi combate creşterea galopantă a preţurilor la alimente, a declarat un oficial guvernamental, citat de portalul Arabian Business.

"Investiţia se află în fază incipientă, dar va fi una mare, de ordinul miliardelor de dolari. Vrem să avem întregul lanţ, de la producţie la utilizatorul final. Oraşul va cuprinde unităţi de cercetare şi dezvoltare, de procesare a alimentelor, distilerii şi cultivatori sau crescători, dat şi unităţi cu altfel de activităţi, precum universităţi", spune Mohamed Ahmed al Obaidly, oficial al Camerei de Comerţ şi Industrie din Qatar.

Naţiunile din zona Golfului Persic, o regiune aridă, sunt dependente de importul de alimente şi reacţionează la creşterea explozivă a preţurilor alimentelor prin cumpărarea de teren agricol în statele dezvoltate pentru creşterea securităţii aprovizionării cu hrană.

Qatar are în prezent investite şase miliarde de dolari în afara ţării în proiecte de asigurare a siguranţei alimentare, a menţionat Obaidly.

Combaterea creşterii preţurilor alimentelor reprezintă una din motivaţiile care stau la baza oraşului agricol, a subliniat oficialul.

Proiectul se va concentra pe cultivatorii de pomi fructiferi şi legume, dar şi pe creşterea animalelor, deoarece dimensiunile mici ale statului nu permit cultivarea la scară largă a cerealelor.

Mărimea oraşului este încă sub discuţie. Proiectul va fi probabil dezvoltat într-o regiune din sudul capitalei, Doha, în apropierea unui aeroport şi port maritim care urmează a fi construite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO