Business Internaţional

Arabii vor să preia fotbalul: un grup din Orientul Mijlociu e gata să ofere 1,7 miliarde de euro pentru Arsenal Londra

Arabii vor să preia fotbalul: un grup din Orientul Mijlociu e gata să ofere 1,7 miliarde de euro pentru Arsenal Londra

Autor: Andrei Chirileasa

03.03.2013, 19:55 407

Un grup de investitori din Orientul Mijlociu pregăteşte o ofertă de 1,5 miliarde de lire sterline (1,725 mld. euro) pentru preluarea integrală a Arsenal Londra, unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Europa, potrivit Bloomberg.

Dacă se va realiza, tranzacţia ar fi cea mai mare din istoria sportului, potrivit unor surse citate de publicaţia engleză UK Telegraph.

Americanul Stan Kroenke, care controlează 66,83% din acţiunile Arsenal, ar urma să încaseze circa 830 de milioane de lire (954 de milioane de euro). Red&White Securities, o firmă controlată de miliardarul rus Alisher Usmanov şi finanţistul Farhad Moshiri, deţine 29,35% din acţiuni şi ar putea încasa 440 de milioane de lire.

Oferta, care este dublă faţă de valoarea la care Arsenal era evaluat în urmă cu doi ani, va fi susţinută de fonduri din Quatar şi Emiratele Arabe Unite, care vor plăti şi datoriile de circa 250 de milioane de lire ale clubului.

Noii investitori vor aduce bani pentru îmbunătăţirea lotului de jucători şi promit că vor reduce preţul biletelor pe Emirates Stadium, arena pe care Arsenal joacă meciurile de acasă.

Arsenal ocupă în prezent locul al cincilea în campionatul englez. Echipa condusă de antrenorul francez Arsene Venger din 1996 nu a mai câştigat niciun trofeu din 2005. Arsenal are 13 titluri în Anglia, însă ultimul a fost câştigat în sezonul 2003-2004.

În ciuda rezultatelor mai slabe din ultimii ani, Arsenal era evaluat în aprilie 2012 ca al patrulea cel mai valoros club de fotbal din lume, după Manchester United, Real Madrid şi FC Barcelona, conform unui top publicat de Forbes.

Arabii au luat cu asalt fotbalul european în ultimii ani. Cu sute de miliarde de dolari câştigaţi din exporturi de petrol, ei au încercat mai întâi să-şi crească propriile cluburi prin atragerea unor fotbalişti cunoscuţi din Europa sau Brazilia, pe salarii uriaşe. Apoi, au început să cumpere direct cluburi de fotbal cu probleme financiare, mai ales din Spania (Malaga, Getafe), iar mai recent au început să facă oferte pentru cele mai mari cluburi din Europa.

Printre numele mari controlate de arabi se numără Manchester City, cumpărat în 2008 de fondul suveran din Abu Dhabi pentru circa 200 de milioane de lire sterline, şi Paris Saint-Germain (PSG), cumpărat de autoritatea de investiţii din Quatar în 2011, pentru 50 de milioane de euro, iar un alt investitor arab ar putea investi 100 de milioane de euro în clubul italian AS Roma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO