Business Internaţional

Arabii vor sa preia 10% din banca britanica Barclays

27.06.2008, 19:50 31

Investitorii din Qatar sunt decisi sa detina pana la 10% din banca britanica Barclays, dupa ce aceasta din urma a apelat la grupurile din Orientul Mijlociu si Asia pentru a o sprijini in vanzarea de actiuni, in incercarea de a strange capital in valoae de 4,5 mld. lire sterline (5,68 mld. de euro), scrie Financial Times.
Autoritatea de Investitii din Qatar si presedintele Qatar Holding, Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al Thani, ofera finantare pentru jumatate din oferta Barclays. Banca japoneza Sumitomo Mitsui Banking Corporation este implicata si ea, impreuna cu alti investitori.
Daca actionarii Barclays nu profita de ocazia de a putea cumpara actiuni ale bancii la pretul de 282 de penny fiecare, investitorii din Qatar vor deveni actionarii principali, detinand un pachet de aproximativ 10%, foarte aproape de pragul peste care este necesara o aprobare formala pentru detinerea actiunilor.
Acest lucru indica o disponibilitate a fondurilor private si a altor investitori de a directiona capitalul catre marile banci din Vest, in ciuda performantelor slabe ale multor investitii recente.
Amploarea investitiei din Qatar contrasteaza cu contributia adusa de China Development Bank si grupul Temasek, din Singapore, la capitalul Barclays.
Ambele grupuri, care au investit masiv in Barclays in vara anului trecut, au vazut cum valoarea actiunilor lor scade vertiginos pe fondul crizei de pe piata creditelor. CDB, care detine 3% din actiunile Barclays, investeste numai 136 mil. lire sterline (171,6 mil. euro) in aceasta ultima oferta, in vreme ce Temasek investeste pana la 200 mil. lire sterline (252,4 mil. euro). Banca nu a purtat negocieri cu niciun alt fond privat de investitii.
Barclays intentioneaza sa foloseasca jumatate din sumele incasate pentru a-si mari rezerva de capital, care momentan este printre cele mai scazute din sectorul bancar european. Cealalta jumatate va fi folosita pentru divizia de investitii bancare si pentru operatiunile de retail.
Vestea privind o crestere de capital la Barclays a fost foarte bine primita de catre investitori, fiind vazuta ca o alternativa la o emitere de actiuni cu drepturi de alocare, care ar fi putut da nastere unui dezechilibru in ce priveste pretul actiunilor. Peter Montagnon, directorul de investitii al Association of British Investors, a afirmat ca aceasta oferta, care da drept de participare si actionarilor deja existenti, permite bancii britanice sa stranga o suma impresionanta de bani intr-o perioada destul de scurta de timp. "Acest lucru demonstreaza ce poate fi facut si ar putea fi un etalon important pentru alte institutii", a spus Montagnon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO