Business Internaţional

Arabii construiesc la Istanbul cel mai mare zgarie-nori din Europa cu petrodolari

09.11.2005, 18:16 247

Printul Mohamed Rashid al-Maktoum din Dubai planuieste sa construiasca cel mai inalt zgarie-nori din Europa la Istanbul, capitala comerciala a Turciei, scrie The Moscow Times.

"Nu ne asteptam ca Dubai sa inteleaga ce inseamna sa fii un oras istoric, cu o identitate culturala distincta", spune Oktay Ekinci, presedintele Camerei Arhitectilor Turci din Istanbul.

Primul-ministru Recep Tayyip Erdogan a vizitat Arabia Saudita, Oman, Emiratele Arabe Unite, Kuweit si Yemen in ultimele sase saptamani, invitand oamenii de afaceri locali sa investeasca petrodolari in Turcia. O parte din turci spun ca planurile investitorilor arabi vor ameninta traditia si idealurile seculare ale tarii.

"Dubai era un oras de pescari acum 40 de ani, in timp ce Istanbul este un oras mondial cu o istorie de 2000 de ani", a scris editorialistul Meral Tamer intr-un ziar din Istanbul. "In momentul in care este investit capital, acesta aduce si cultura respectivei tari cu el, asta in cazul in care exista cultura", a continuat acesta.

Istanbul, fondat in anul 600 i.Hr., este cel mai mare oras al Turciei si se intinde atat in Asia, cat si in Europa. Dubai, care face parte din Emiratele Arabe Unite, a fost construit dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand a fost descoperit petrol in 1960. Proiectul de turnuri gemene propus de Dubai va eclipsa orice alt zgarie-nori din panorama Istanbulului.

Companiile arabe au promis sa investeasca 12 miliarde de dolari (10,14 miliarde de euro) in Turcia din iulie, ceea ce reprezinta mai mult decat totalul investitiilor straine directe din 2000. Turcia, care se afla in negocieri de aderare la Uniunea Europeana, are nevoie sa finanteze deficitul bugetar si sa creeze locuri de munca pentru o populatie care se inmulteste cu o rata mai mare decat al oricarui membru al UE.

Cladirea de 300 de metri va reprezenta un "pas major catre consolidarea relatiilor economice cu Turcia si a cooperarii necesare pentru dezvoltarea regiunii", a precizat presedintele holdingului din Dubai, Mohammed al-Gergawi. Dubai aproape ca a abandonat proiectul de constructie a cladirii din cauza opozitiei locale, conform unui ziar din Istanbul. Criticii au intrebat de ce municipalitatea din Istanbul, care asigura locatia cladirii, nu a scos la licitatie terenul.

"De ce nu s-au desfasurat lucrurile normal? Ce se intampla in cadrul acestor vizite la Dubai si in Arabia Saudita?", se intreaba Michael Rubin de la American Enterprise Institute din Washington, referindu-se la calatoriile lui Erdogan in Orientul Mijlociu.

"Problema nu sunt banii arabi, ci lipsa de transparenta", a continuat acesta.

Erdogan incearca sa atraga investitorii straini pentru a reduce deficitul de cont curent al Turciei, care a atins nivelul record de 15,6 miliarde de dolari, adica 5,2% din produsul intern brut, anul trecut.

In plus, in acest an ar putea ajunge chiar la 21,6 miliarde de dolari, conform unui sondaj realizat in randul economistilor si a oamenilor de afaceri. Deficitul risca sa afecteze lira turceasca si sa duca la inflatie.

"Turcia nu a fost intotdeauna un loc foarte ospitalier cu arabii", spune Altug Karamenderes, economist-sef la Ata Securities din Istanbul. "Turcia va beneficia de fluxul de petrodolari, dar poate nu la fel de mult pe cat spera", a continuat acesta.

Intr-o alta afacere, guvernul de la Dubai ar putea licita pentru Refco, compania de brokeraj americana falimentara si si-a manifestat interesul in achizitionarea celui mai mare operator portuar din Marea Britanie, Peninsular & Oriental Steam Navigation. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO